slim vooruitkijken

Met data-analyse slim vooruitkijken: hoe dan?

Met data-analyse slim vooruitkijken: hoe dan?

15 september 2022

slim vooruitkijken

Er gebeurt veel in economisch opzicht: inflatie, rentestijging, krapte op de arbeidsmarkt. De onzekerheid neemt toe. Hoe kun je dan slim vooruitkijken als het om je eigen onderneming gaat? En om jouw positie als ondernemer? Inzicht in je huidige situatie én prognoses en impactberekeningen over de tijd die komen gaat, helpen je voor te bereiden. Dan kun je snel handelen, wanneer de economische situatie het vraagt.

Hoe financieel weerbaar is jouw organisatie?

We schreven eerder berichten in het kader van onze campagne over de financiële weerbaarheid van een onderneming. Economische onzekerheid neemt toe; hoe doorsta je die tegenwind?  De stijging van de rente is ingezet; wat mag en kun je verwachten van je bank?  De inflatie rijst de pan uit; hoe doorbreek je die vicieuze cirkel?  Heel belangrijk in deze tijden: krijg en behoud grip op je vermogen; hoe loop je zo min mogelijk risico?  Na het lezen van deze artikelen resteert de vraag: hoe kijk je dan slim vooruit zodat je tijdig kunt handelen op basis van de juiste overwegingen? Data-analyse biedt uitkomst.

 

De toegevoegde waarde van data-analyse

Met data-analyse  kun je meer, verbeterd, diepgaand en snel inzicht in je organisatie en processen realiseren. En dat gaat jou als ondernemer, met de economisch onzekere tijden die voor ons liggen, verder helpen. Allereerst gaat het om het verkrijgen van inzicht in relevante kpi’s. Totale winst onderaan de streep zegt weinig over de houdbaarheid van je businessmodel. Wat is de marge per product? Welke producten hebben een hoge omloopsnelheid en welke blijven lang liggen?  Welk product voegt veel waarde toe en welke niet?

 

Met behulp van data-analyse kun je schuiven met belangrijke parameters en zo impactberekeningen maken. Wat als je een bepaald product schrapt uit het assortiment en focust op een ander? Wat is de impact van stijgende inkoopkosten en/of stijgende energieprijzen? Wat als de rente van mijn financiering stijgt? Diverse scenario’s kun je inzichtelijk maken.

 

Slim vooruitkijken met behulp van scenario’s en prognoses

Naar de toekomst kijken betekent niet dat je een exacte voorspelling kunt doen. Maar scenario’s helpen je voor te bereiden. Cash is king, zeiden we eerder. Cashflow prognoses zijn dan ook uitermate belangrijk. Heb je voldoende cash om aan je verplichtingen te voldoen en, vooral, te blijven voldoen? In dashboards maken we inzichtelijk hoe de kasstromen zich over de komende maanden gaan ontwikkelen op basis van de huidige situatie, én als we aan bepaalde ‘knoppen’ draaien. Zo weet je wat er gebeurt met je marge of liquiditeiten, als bepaalde parameters veranderen. Alleen dan kun je snel handelen, als de economische situatie erom vraagt.

 

Meer weten over slim vooruitkijken m.b.v. data-analyse?

Met data-analyse, modelleren en dashboards helpen we je voorbereid economisch onzekere tijden in te gaan. Benieuwd hoe we dit kunnen toepassen op de situatie van jouw onderneming? Wacht niet langer en neem contact op met Jasper van de Rijdt (jvdrijdt@joanknecht.nl of +31 (0)40 240 9428) of met uw vaste contactpersoon bij Joanknecht.