Inflatie: doorbreek de vicieuze cirkel

Inflatie: doorbreek de vicieuze cirkel

15 september 2022

De inflatie rijst de pan uit. Intussen zitten we op het hoogste niveau sinds 1975 en er lijkt geen einde aan te komen. Herstelacties moeten de inflatiecijfers beteugelen en de koopkrachtdaling voor consumenten beperken. Maar die acties leiden bij ondernemers weer tot hogere kosten door stijging van rente- en salariskosten. En dat drukt weer de marges en de winstgevendheid. Reden te meer om de winstgevendheid op niveau te houden. Alleen zo doorbreek je de (schijnbare) vicieuze cirkel.

Flexibiliteit in de verkoopprijsstelling

Zorg dat jouw verkoopprijsstelling mee kan bewegen met extreme kostenstijgingen. Leg bijvoorbeeld in langetermijnafspraken met klanten vast dat prijsstijgingen in grondstoffen en het productieproces kunnen worden doorberekend. Beperk daarnaast de geldigheidsduur van prijslijsten. En afhankelijk van de volatiliteit van grondstofprijzen pas je de verkoopprijzen vaker aan. Natuurlijk zijn niet alle prijzen zomaar te verhogen. Maar ben niet bang om grenzen op te zoeken. Differentieer eventueel in de prijsstelling.

 

Dek inkoopposities af en bundel inkoopkracht

Voor veel grondstoffen gelden dagprijzen. Denk aan staal, olie, soja. Goede inkoopposities kunnen mogelijke prijsstijgingen afdekken. Maar wat als de prijzen weer dalen? Dan is zo’n afspraak weer nadelig. Wat is wijsheid? Op orderniveau afdekken van posities geeft je zekerheid over de hoogte van de winstbijdrage per order. Het voorkomt positieve én negatieve verrassingen. Matching van verkoop- met inkooporders geeft rust en is aan te raden indien mogelijk. Nog een goede manier om prijsstijgingen te beteugelen: bundel de inkoopkracht. Grote spelers in de markt kunnen vaak behoorlijke inkoopvoordelen realiseren.

 

Winstgevendheid en snel afschalen in kosten

Denk niet alleen vanuit omzet en marktaandeel. Denk vooral vanuit winstgevendheid. Welke omzet levert een bijdrage aan de vaste kostenstructuur? Is de bijdrage en het strategisch belang nihil? Stoot de omzet dan af. Afstoten van omzet of afschalen van bedrijfsonderdelen is makkelijker als er een grote flexibiliteit is in de kostenstructuur. Variabele kosten die mee ademen met de bedrijfsactiviteiten maken de onderneming toekomstbestendiger. Je kunt immers sneller reageren op ontwikkelingen in de markt.

 

Durf beslissingen te nemen

Met aan aantal passende maatregelen houd je dus je winstgevendheid op peil. Dat vereist hier en daar harde beslissingen. Maar het zorgt wel dat je deze periode van extreme inflatie kunt overleven. Kunnen we je hierbij helpen? Neem dan zeker even contact op met jouw vaste contactpersoon of met één van onze recovery adviseurs.

 

Frank Driessen | +31 (0)40 240 9438 | fdriessen@joanknecht.nl

Ronny Buiting | +31 (0)40 240 9415 | rbuiting@joanknecht.nl 

Max Broekhuizen | +31 (0)40 240 9479 | mbroekhuizen@joanknecht.nl