Wat zijn de vooruitzichten in de overnamemarkt in 2022?

Wat zijn de vooruitzichten in de overnamemarkt in 2022?

28 februari 2022

Vorig jaar schreef ik al dat in 2021 de overnamemarkt in Nederland zich, na een dip door de coronacrisis, heeft hersteld. Het aantal verkooptransacties steeg met 21% in de eerste helft van het jaar en zette door in de tweede helft van het jaar met 4%. Daarmee werd het niveau teruggebracht tot het niveau van voor de pandemie. Wat gaat 2022 brengen?  

Eerst terugblikken op 2021

Hoewel in totaliteit de overnamemarkt weer terug op niveau lijkt te zijn, valt er groot onderscheid te maken tussen verschillende sectoren. De sectoren waar het al goed ging, zijn alleen nog maar beter gaan draaien. Dit betreft sectoren als bouw & installatietechniek, zakelijke dienstverlening en ook IT-dienstverlening en softwarebedrijven. De sector automotive, transport & logistiek begon erg sterk in 2021 maar trok in het tweede halfjaar weer bij tot het niveau van eind 2020. De grootste stijger in de ‘hitlijsten’ was de farmacie & gezondheidszorg. Wellicht gedreven door het sentiment van de wereld waarin we verkeren. Niet verrassend is het lage aantal transacties in de sector horeca, toerisme en recreatie. Daar regeert de onzekerheid. Het blijft in die sector nog wachten op herstel tot een niveau van voor de COVID-19-crisis.

 

De stijging zit met name in deals van boven 10 miljoen euro. Het aantal deals onder de 2,5 miljoen euro nam juist af in 2021.

 

Vooruitblikken naar 2022

Hoe nu verder? Het ziet er rooskleurig uit voor de overnamemarkt in Nederland. Onder adviseurs bestaat de consensus dat het aantal transacties verder gaat toenemen. Ook binnen het mkb zullen meer transacties plaatsvinden volgens de laatste metingen. Ondernemers hebben vaker stilgestaan bij een verkoop van hun onderneming of zijn actiever bezig met de mogelijkheden voor bedrijfsopvolging. Er vindt een daling van de gemiddelde leeftijd plaats van verkopende ondernemers, een trend die al enkele jaren bezig is. Het lijkt er dus op dat ondernemers eerder uitkijken naar de mogelijkheden voor een exit.

 

Transacties met buurlanden?

Ook de (EBITDA) multiples ontwikkelen zich gunstig in de meeste sectoren. Volgens de overnamebarometer van Brookz ligt de gemiddelde multiple voor het mkb in Nederland op 4.85. Er zit daar wel een (groot) verschil tussen de verschillende sectoren. Maar het grootste verschil in multiples zien we eigenlijk tussen de verschillende (buur)landen. Nederlandse bedrijven zijn relatief goedkoop in vergelijking met onze buurlanden. In de DACH-landen is de gemiddelde multiple namelijk 5,85 en in Frankrijk 5,4. Zou dit in de toekomst leiden tot meer transacties die de grens overgaan? Een onderneming in Nederland is voor de internationale kopers wellicht goedkoper dan in het eigen land. Zouden de Belgen, Duitsers en Fransen nu hier komen “shoppen”?

 

Conclusie

Het lijkt er dus op dat alle seinen op groen staan voor een mooi jaar op de Nederlandse overnamemarkt. Denkt u na over een mogelijke overname, wilt u bekijken of uw onderneming al verkoopklaar is of wilt u eens sparren over de mogelijkheden voor bedrijfsopvolging?

 

Schroom dan niet om eens vrijblijvend een van onze corporate finance adviseurs op te zoeken. Samen kunnen we kijken naar wat de best passende weg is om richting een exit te wandelen.

Deze blog is geschreven door