SPAC's

SPAC’s: dé trend in de aandelenmarkt is misschien ook interessant voor u

SPAC’s: dé trend in de aandelenmarkt is misschien ook interessant voor u

4 maart 2022

SPAC's

Een special purpose acquisition company, kortweg ‘SPAC’ is een van de trends in de aandelenmarkt van de afgelopen paar jaar. Deze trend begon voornamelijk in de Verenigde Staten maar is inmiddels overgewaaid naar Europa. In 2020 bedroeg het aandeel SPAC’s maar liefst 50% van de Amerikaanse IPO-markt! Wat is een SPAC nu eigenlijk en hoe verhoudt Nederland zich tot de Europese SPAC-markt? In deze blog zetten we uiteen hoe deze trend tot uiting komt in het mkb.

Hoe werkt een SPAC?

Een SPAC is een bijzondere vorm van een bedrijf. Het is een voorbeeld van een zogenaamde ‘blank check company’. Een SPAC heeft geen commerciële activiteiten maar wordt gevormd om kapitaal op te halen d.m.v. een IPO, met het doel om een overname te doen of fusie aan te gaan. SPAC’s gaan eerst op zoek naar grote kapitaalverschaffers voordat ze aandelen aanbieden aan de individuele belegger. Investeerders moeten een groot vertrouwen hebben in de oprichters van het bedrijf, het overnametarget is namelijk nog niet bekend bij de investeerders op moment van investeren. Is een bedrijf gevonden om over te nemen, dan krijgt bij overname de SPAC (een deel van) de aandelen in bezit.

 

SPAC’s in Nederland

Ondanks dat ze al een tijdje bestaan zijn SPAC’s de laatste jaren flink in populariteit gegroeid, zo ook in Europa. Het klinkt misschien een beetje gek in de oren, maar Amsterdam staat bekend als dé SPAC-hoofdstad van Europa. 16 van de 25 IPO’s op de Amsterdamse beurs in 2021 waren van special purpose acquisition companies. Zo was ook de eerst beursgang van dit jaar in Amsterdam voor een SPAC. Waarom is de beurs in Amsterdam nu zo’n gunstig klimaat voor SPAC’s? Dit komt voornamelijk door de gunstige regelgeving en het Amsterdamse internationale karakter. Amsterdam lijkt hierin de Londense beurs voorbijgestreefd mede als gevolg van de Brexit.

 

SPAC’s in het mkb

In het mkb zien we deze trend al langer, uiteraard in een iets andere vorm. Een zogenaamde ‘NewCo’ gaat in dit geval niet naar de beurs maar heeft hetzelfde doel voor ogen: het oprichten van een tijdelijke onderneming gericht op het overnemen van een andere onderneming. Deze structuur wordt vooral gehanteerd door private equity, waarbij de verkopend ondernemer eveneens aandeelhouder wordt in de nieuwe onderneming. Op deze manier profiteert private equity van de opgebouwde kennis van de ondernemer en krijgt de ondernemer de mogelijkheid verder te groeien door de komst van private equity. Deze acquisitie wordt vaak gefinancierd d.m.v. een banklening en een achtergestelde lening verstrekt door de verkopende partij. Zodanig hoeft private equity maar een relatief klein gedeelte van de acquisitie in cash te betalen en krijgt de verkopende partij een mooi rendement op de verstrekte lening aan de NewCo.

 

Meer weten?

Wilt u uw onderneming laten groeien, zelf inspraak behouden en in de nabije toekomst verkopen? Misschien is deze structuur dan iets voor uw bedrijf! Wij adviseren om hierbij deskundige hulp te zoeken. Schroom niet om hiervoor bij onze corporate finance adviseurs aan te kloppen. Samen kijken we naar de beste oplossing voor uw bedrijf.

Deze blog is geschreven door