Prinsjesdag: maatregelen auto & mobiliteit

Prinsjesdag: maatregelen auto & mobiliteit

21 september 2022

Op Prinsjesdag is het pakket Belastingplan 2022 gepresenteerd. Wij hebben de belangrijkste maatregelen per thema voor je samengevat. Hierbij zetten wij de belangrijkste maatregelen auto & mobiliteit voor u onder elkaar. Onder Prinsjesdag maatregelen voor auto & mobiliteit vallen o.a. de aanpassing van regelingen voor bestelauto’s van ondernemers.

Aanpassing regelingen bestelauto’s ondernemers

Op dit moment geldt een vrijstelling voor bestelauto’s die op naam worden gesteld van een belastingplichtige die voor de omzetbelasting wordt aangemerkt als ondernemer. De grondslag voor de heffing van de bpm voor bestelauto’s in de overige gevallen is gebaseerd op de netto cataloguswaarde. Er wordt een aantal wijzigingen in de regeling voorgesteld waarvan de belangrijkste hierna zijn opgenomen.

 

Voorgesteld wordt de vrijstelling voor een bestelauto van een ondernemer met ingang van 1 januari 2025 af te schaffen (de zogenoemde ondernemersvrijstelling). De grondslag voor bestelauto’s wordt bovendien omgezet naar CO2-uitstoot. Voor de inschrijving van bestelauto’s is daarmee voortaan bpm verschuldigd afhankelijk van de CO2-uitstoot. Daarmee wordt  de grondslag in de bpm voor bestelauto’s gelijk getrokken met die voor personenauto’s. Daarnaast wordt het tarief van de motorrijtuigenbelasting (mrb) voor bestelauto’s van ondernemers verhoogd. In 2025 betreft de verhoging van de mrb 15%. In 2026 gaat het om een verdere verhoging met 6,96%. Er zullen diverse overgangsbepalingen worden getroffen.

 

De voorgestelde maatregelen vergroten het verschil in belastingdruk tussen een conventionele  en een emissievrije bestelauto.

 

Belastingplan 2023

Lees hier alle maatregelen uit het belastingplan 2023 die op Prinsjesdag 2022 zijn gepresenteerd.

 

Vragen?

Neem gerust contact op met Fabiënne Hol- van Goethembelastingadviseur, via e-mail of per telefoon op +31 (0)40 240 9464 of met een van onze specialisten die rechtsboven op deze pagina staan vermeld.