Op verzoek toch nog toegang tot het oude ondernemersportaal zonder eHerkenning

Op verzoek toch nog toegang tot het oude ondernemersportaal zonder eHerkenning

21 april 2022

Eerder dit jaar oordeelde de rechtbank Gelderland dat de Belastingdienst niet kan verplichten aangifte te doen door middel van eHerkenning. Volgens het kabinet bestaat voor het gebruik van eHerkenning echter wel een wettelijke grondslag. Vanaf dit jaar is het inlogmiddel nodig voor de btw-aangifte. In sommige gevallen maakt de Belastingdienst echter een uitzondering.

Beschikt u niet op tijd over eHerkenning en doet u daardoor te laat aangifte? Op verzoek krijgt u toch nog toegang tot het oude ondernemersportaal zonder eHerkenning. Hoelang het overgangsregime gehanteerd wordt hangt af van het aantal verzoeken dat na elk kwartaal binnenkomt om op de oude wijze aangifte te kunnen blijven doen.

 

Toegang tot het oude ondernemersportaal

Om toegang te krijgen tot het oude ondernemersportaal belt u met de BelastingTelefoon op: 0800 0543. U krijgt dan direct voor uw aangifte over het eerste kwartaal 2022 toegang tot het oude ondernemersportaal.

 

De toegang die u krijgt is tijdelijk. Hierover ontvangt u tevens een schriftelijke bevestiging binnen 10 dagen na het betreffende telefoongesprek. In de brief die u ontvangt staat aangegeven hoe u kunt overstappen naar eHerkenning. Op deze manier kunt u uw volgende btw-aangifte tijdig doen.

 

Aanvragen eHerkenning

U kunt ook direct eHerkenning aanvragen via een erkende eHerkenningsleverancier. Het aanvragen duurt enkele werkdagen. Dit verschilt per leverancier. De verwerkingstijd van een aanvraag is afhankelijk van wat in het handelsregister is opgenomen en de aangeleverde gegevens.

 

Meer weten? Neem contact op met Kim Dekkersbelastingadviseur, via e-mail op kdekkers@joanknecht.nl of per telefoon op +31 (0)40 240 9429 of een van onze belastingadviseurs.