Hoe voorkom ik fouten in mijn belastingaangifte na een echtscheiding?

Hoe voorkom ik fouten in mijn belastingaangifte na een echtscheiding?

6 oktober 2021

Een echtscheiding brengt veel (financiële) veranderingen met zich mee. Uit recent onderzoek van de Belastingdienst blijkt dat slechts drie op de tien stellen vooraf financiële afspraken maken over een mogelijke echtscheiding, met nadien financiële verrassingen als gevolg. De meeste fouten in de belastingaangiftes hebben betrekking op de gezamenlijke woning van de ex-partners en de toeslagen. Hieronder treft u enkele aandachtspunten met betrekking tot de belastingaangifte bij een scheiding.

Een veel voorkomende fout in de belastingaangifte ten aanzien van de eigen woning is dat er meer hypotheekrente in aftrek wordt gebracht dan het eigendomsaandeel in de eigen woning. Dit komt voor indien beide ex-partners ieder voor de helft eigenaar van de woning zijn. Alleen indien de ex-partners individueel aan alle voorwaarden voldoen en de aangiften inkomstenbelasting op elkaar aansluiten, kan de hypotheekrente volledig aftrekbaar blijven. Daarnaast wordt de betaalde hypotheekrente vaak door een van de ex-partners als alimentatie in aftrek gebracht, zonder dat een alimentatie is overeengekomen in het echtscheidingsconvenant. De Belastingdienst weigert de aftrek dan.

 

Een echtscheiding brengt een verandering in de financiële positie van de ex-partners met zich mee, waardoor een recht op toeslagen kan ontstaan. Indien de financiële positie niet goed wordt ingeschat, is het gevolg dat er toeslagen worden misgelopen of door de Belastingdienst onjuiste bedragen aan toeslagen worden uitgekeerd.

 

Bent u benieuwd of uw huwelijkse voorwaarden nog bij uw huwelijk passen en hoe u aansprakelijkheid voor de hypotheekschuld van uw ex-partner voorkomt? Lees dan onze eerdere nieuwsberichten.

 

Tips om fouten in de belastingaangifte te vermijden

Bespreek met een financieel deskundige de fiscale en financiële gevolgen van de echtscheiding en leg de relevante afspraken onderling vast. Zo ontstaat duidelijkheid en kunt u op elk moment terugvallen op de bepalingen die zijn opgenomen in de echtscheidingsconvenant.

 

Gezamenlijk of apart belastingaangifte doen?

Voor de echtscheiding heeft u waarschijnlijk altijd samen met uw partner de belastingaangifte gedaan. Na de echtscheiding wilt u zoveel mogelijk onafhankelijk zijn van uw ex-partner. Om fouten in de belastingaangifte te voorkomen, raden wij u aan om in onderling overleg belastingaangifte te doen als de situatie dat toelaat. In het jaar van de echtscheiding kan nog gekozen worden voor fiscaal partnerschap. Indien ervoor gekozen wordt om op die wijze gezamenlijk aangifte te doen is het voordeel dat de inkomsten en aftrekposten nog een laatste keer gunstig verdeeld worden.

 

Tot slot

Overweegt u een echtscheiding en wilt u meer weten over de fiscale en financiële aspecten die in uw persoonlijke situatie aandacht vragen? Wij helpen u graag. Neem gerust contact op met onze estate planner, Gavin Vree, per e-mail via gvree@joanknecht.nl of per telefoon op +31 (0)40 240 9440.