Wordt het Vpb-tarief verhoogd?

Wordt het Vpb-tarief verhoogd?

6 oktober 2021

Naar aanleiding van Prinsjesdag 2021 hebben recentelijk de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) plaatsgevonden. Hoewel niet in de Prinsjesdagstukken opgenomen, is tijdens dit debat gesproken over een verhoging van het hoge vennootschapsbelastingtarief (Vpb-tarief) van 25% naar 25,8%.

Momenteel wordt de eerste € 245.000 belastbare winst, belast met 15% vennootschapsbelasting en het meerdere met 25%. Met ingang van 1 januari 2022 wordt de grens van € 245.000 opgehoogd naar € 395.000. Over een wijziging van de tarieven was in de Prinsjesdagstukken niets opgenomen, maar hier lijkt nu toch verandering in te komen.

 

Tijdens de ABP is gesproken over het plan de salarissen in de zorg te verhogen. Om deze salarisverhoging te financieren, zou het hoge Vpb-tarief toch moeten worden aangepast, namelijk van 25% naar 25,8%. Premier Rutte heeft dit bevestigd tijdens het debat. Dit plan moet nog wel worden omgezet in een wetsvoorstel en worden aangenomen door het parlement. Maar gezien de steun van de Tweede Kamer voor het verhogen van de salarissen in de zorg, lijkt het aannemelijk dat met het voorstel zal worden ingestemd.

 

Wat betekent dit voor u?

Het verschil tussen de Vpb-tarieven loopt met de aangekondigde verhoging nog verder op. In combinatie met de reeds aangekondigde ophoging van de eerste schijf naar €395.000, is het interessant om te beoordelen of van het tariefopstapje optimaal gebruik kan worden gemaakt. Zo kan het aantrekkelijk zijn om toch geen fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting aan te gaan of een bestaande fiscale eenheid te verbreken. Let u daarbij wel op de verschillende sanctiebepalingen die in werking treden als een fiscale eenheid vennootschapsbelasting wordt verbroken.

 

Meer weten?

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden in uw situatie of heeft u vragen over dit nieuwsbericht? Neemt u dan contact op met uw vaste contactpersoon bij Joanknecht of een van de de belastingadviseurs rechtsboven op deze pagina (mobile devices: onderaan). Wij helpen u graag.