Financieringen voor het mkb: profiteren van de gekte?

Financieringen voor het mkb: profiteren van de gekte?

27 juli 2021

De gekte op de financiële markten kan u niet zijn ontgaan. Europese aandelenbeurzen bereikten recent recordhoogten. Financiering door vastrentende effecten zoals obligaties steeg in het afgelopen jaar met bijna 50%. Beleggers bepalen de woningmarkt. En Nederlandse start- en scale-ups haalden in de eerste helft van 2021 al bijna 3,1 miljard euro op! Dat is meer dan in heel 2019 én 2020 bij elkaar. Het geld kan dus blijkbaar niet op. Maar hoe zit het met financieringen voor het mkb: profiteert het mkb van deze gekte?

De kwetsbaarheid van het mkb

Mkb-bedrijven zijn vooral afhankelijk van bankleningen. Onlangs schreven onze corporate finance adviseurs hierover nog een interessant artikel. Daarin kunt u lezen dat volgens de AFM (Autoriteit Financiële Markten) een deel van het mkb erg kwetsbaar is. Het is lastig financiering te krijgen. Vaak omdat er geen geld is voor goed (financieel) advies en (financiële) ondersteuning. Toch deed het nieuwsbericht van vorige week anders vermoeden: start- en scale-ups haalden een recordbedrag op in het eerste halfjaar van 2021. Dan moet het mkb toch ook profiteren?

 

De nuance: helaas

Ik vrees dat het antwoord ‘nee’ is. Het enorme bedrag wordt vooral bepaald door twee grote investeringsrondes bij betaalbedrijf Mollie (665 miljoen euro) en berichtenservice Messagebird (678 miljoen euro). Het lijkt zich dus te concentreren rond partijen die zich al hebben bewezen en niet de kleinere/jongere start- en scale-ups. Helaas. Maar we mogen wel drie Unicorns bijschrijven voor ons land: techbedrijven met een waarde van meer dan 1 miljard dollar (omgerekend 850 miljoen euro).

 

Voor kleine start-ups blijft het lastig

Waar komen die enorme investeringen vandaan? Lucien Burm, voorzitter van de Dutch Startup Association (DSA), ziet twee verklaringen. Ten eerste wordt het start-uplandschap steeds volwassener. Ten tweede de toename van buitenlands geld. Dat laatste heeft overigens niet alleen voordelen. Winsten vloeien namelijk terug naar het buitenland. De vraag is hoeveel Nederlandse bedrijven daarvan nog terugzien. Bovendien zien jongere start-ups, die lagere bedragen ophalen, helemaal geen verbetering. Voor hen blijft financiering een lastig hoofdstuk. Terwijl de investeringen zo hard nodig zijn. Zeker na het afgelopen (corona)jaar.

 

Begeleiding is key

Voor jongere start-ups (en mkb-bedrijven) is het dus cruciaal om professionele begeleiding te zoeken. Dit vergroot de kans van slagen aanzienlijk. Weet dat onze professionals voor u klaarstaan. Bijvoorbeeld om een financiering rond te krijgen. Of om mee te denken over de volgende stap van uw bedrijf. Bent u nog niet of juist wél overtuigd? Benader mij of een van mijn collega’s gerust voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!

Deze blog is geschreven door