Is dit dé tijd om een bedrijf te (ver)kopen?

Is dit dé tijd om een bedrijf te (ver)kopen?

16 juni 2021

Het aantal overnames was in 2020 historisch laag. De coronacrisis zorgde dat veel plannen in de ijskast verdwenen. In Nederland herstelde dit zich in de tweede helft van vorig jaar. Het aantal transacties nam fors toe, vooral in de branches die niet of nauwelijks werden getroffen. Met, niet verrassend, ICT en de farmacie voorop. Tel daarbij op dat er, na een dipje in de eerste helft van 2020, forse bedragen worden betaald voor bedrijven. Is dit dé perfecte tijd om een bedrijf te (ver)kopen?

Europese markt herstelt

Op Europees niveau was het aantal bedrijfsovernames en fusies in 2020 historisch laag. Maar ook daar zien we een verandering. Het eerste kwartaal van dit jaar toont een groei. De Europese markt begint zich dus te herstellen. De verwachtingen voor de rest van 2021 zijn zelfs hooggespannen. Hoe komt dat? We pikken er een aantal oorzaken uit.

 

Strategische groei

Een van de oorzaken is het feit dat fusies en overnames steeds belangrijker worden als strategische pijler onder de ondernemingsdoelstellingen. Bain & Company voorspelt in het Global M&A Report 2021 zelfs dat fusies en overnames de komende drie jaar goed zijn voor 45% van de groei van bedrijven. In de afgelopen drie jaar schommelde dit percentage rond de 30%. Vaak wordt de strategische groeiwens ingegeven door het streven naar schaalvoordelen. In sommige gevallen worden bedrijven hier zelfs door de markt toe gedwongen.

 

Lucky buy

Soms is er dus sprake van strategie. En soms van durf, gokken, een eenmalige kans of gewoon wild west. Hoewel sommige branches juist konden verdienen aan de crisis, werden heel veel ondernemingen snoeihard geraakt. Bij hen staat het water aan de lippen. Sterker nog: zonder financiële injectie redden ze het niet. Juist bij die bedrijven zwermen de aasgieren boven het karkas. Spiedend om voor een paar centen extra omzet, innovatieve technologie of mogelijkheden tot cross selling te kopen. Om maar wat te noemen. Wat dat betreft lijkt het momentum te verschuiven naar een kopersmarkt. En dat biedt uitstekende kansen voor een lucky buy.

 

Geld in overvloed

De volgende oorzaak lijkt in tegenspraak met het algemene gevoel dat past bij een crisis. Er is geld in overvloed. Het klotst op sommige plekken tegen de plinten omhoog, om het plat uit te drukken. Ga maar na: stimuleringsmaatregelen van overheden in combinatie met lage rentetarieven, enorme spaartegoeden van huishoudens, een record aan cash bij private equity partijen. En kapitaalmarkten die investeerders met open armen ontvingen. Aan geld geen gebrek. Ook niet bij buitenlandse private equity partijen die steeds meer interesse krijgen in Nederlandse bedrijven. Zij kijken steeds vaker naar Nederland om bedrijven te kopen. Er zijn immer weinig toetredingsbarrières in tegenstelling tot andere (grotere) overnamemarkten zoals Frankijk en Duitsland. De concurrentie is daardoor moordend.

 

Buy and build

In navolging van de vorige alinea zien we nog een verschijnsel: private equity partijen hanteren duidelijk zogenoemde buy and build strategieën. Ze kopen verschillende, kleinere en goedlopende ondernemingen in één branche. Dat levert ze niet alleen schaalvoordelen op maar ook multiple gewin. Waarom? Eenvoudig; in de markt zijn betaalde multiples voor kleine ondernemingen fors lager dan de multiples voor beursgenoteerde ondernemingen. Ga maar na een EBITDA multiple ligt gemiddeld 50% tot boven 100% hoger. Tel uit je winst (en de verkoopmotieven). En tel daarbij op dat er voldoende geld is…

 

Tijd voor (ver)koop

Kortom: is dit een goed moment om uw bedrijf te verkopen? Of misschien is het voor u juist een perfecte tijd om een andere partij over nemen? De markt biedt mogelijkheden voor kopers en verkopers. Maar werkelijk passend advies vergt iets meer achtergrond en context. Daarom gaan we graag met u in gesprek over de mogelijkheden en de te volgen strategie. Neem daarvoor contact op met één van onze corporate finance adviseurs.

Deze blog is geschreven door