Alternatieve financiering

Alternatieve financiering: goed huiswerk voorkomt onnodige risico’s

Alternatieve financiering: goed huiswerk voorkomt onnodige risico’s

5 mei 2021

Alternatieve financiering

Alternatieve financiers: eind 2019 schreef ik er al uitgebreid over. Het onderwerp is nu actueler dan ooit. De huidige pandemie gaf de financieringsmarkt een nieuwe impuls. Vooral het mkb komt steeds vaker uit bij een sterk groeiend aantal alternatieve geldverschaffers. En ja, dat biedt prima mogelijkheden. Maar goed huiswerk voorkomt onnodige risico’s.

Sterke groei alternatieve financiering

De financieringsmarkt is niet alleen open voor de grote corporates. Ook steeds meer mkb’ers zijn er actief. De AFM (Autoriteit Financiële Markten) deed onderzoek naar deze trend en zag dat een deel van deze groep heel kwetsbaar is. Vooral kleine ondernemingen en zzp’ers hebben te weinig kennis van financiering. En het ontbreekt ze vaak aan financiële middelen om advies in te winnen. Tegelijkertijd zorgt de coronacrisis voor steeds meer financieringsbehoefte. Dat maakt ondernemers in het mkb extra kwetsbaar.

 

Kennis en risicoafweging

Het is dus een paradox: wél behoefte aan financiering maar geen middelen voor goed advies. Terwijl alleen juiste kennis leidt tot de juiste afweging. Kan een ondernemer dit zelf niet (meer) – en dat is vaak het geval wanneer een onderneming in zwaar weer zit – dan wordt dikwijls gekeken naar andere partijen en hun verantwoordelijkheden. De AFM stelt in haar rapport dat (veel) alternatieve kredietaanbieders voorbijgaan aan de kwetsbare situaties van kleine ondernemers. Daarnaast hebben ze onvoldoende oog voor hun kredietwaardigheid. Niet zelden staan kleine ondernemers persoonlijk garant. Zonder dat ze de kosten helder in beeld hebben. Volgens de AFM gaat het gemiddeld om een kostenpercentage van 126%. Daarbij zijn de kostenstructuren vaak onduidelijk en is de informatie gebrekkig. Overigens verdienen die hogere kosten wel een nuancering. De risico’s zijn vaak hoger en er is meestal minder onderpand. We willen dus niet suggereren dat het alleen maar om cowboys gaat. Tegelijkertijd mag u  – of moet u misschien wel – (gezonde) vragen stellen als u online zoekt naar alternatieve financiering. Wat te denken van: “Financiering tot € 3.000.000, zonder stapels documenten”? Of: “Zakelijke lening zonder gedoe – Binnen 24 uur op uw rekening”? Dan moeten er toch bellen gaan rinkelen.

 

Doe grondig onderzoek!

Laten we het erop houden dat er tussen alle betrouwbare aanbieders ook verstrekkers zijn die de wenkbrauwen doen fronzen. Kan zelfregulering de sector misschien naar een hoger niveau tillen? Daarover heeft de AFM haar twijfels, ondanks goede initiatieven van bijvoorbeeld Stichting MKB Financiering. Deze stichting wil dat de sector kijkt naar mogelijke bescherming van kleine ondernemers. Vergelijk het met een maximale kredietvergoeding bij consumenten. Maar ook een uniforme kostenmaatstaf kan zorgen voor transparantie en duidelijkheid in de kostenstructuur. Maar daarvoor is meer onderzoek nodig, concludeert de AFM. Voorlopig blijft het dus oppassen. Mijn tip daarom voor ondernemers op zoek naar (alternatieve) financiering: doe grondig onderzoek. Heeft de verstrekker een AFM-vergunning? Is de betrouwbaarheid op een andere manier te checken? Is er een trackrecord? Met welke partijen? En wat zeggen andere mkb’ers? Er zijn online vast reviews te vinden. Ga dus niet over  één nacht ijs. Goed huiswerk kan grote problemen voorkomen. En bent u nog steeds onzeker over de mogelijkheden binnen de Nederlandse financieringsmarkt? Neem gerust vrijblijvend contact op. Dan kijken we samen naar de mogelijkheden. Want die zijn er heus!

Deze blog is geschreven door