3 maanden, 4 weken, 5 dagen en 8 uur met Sturrm

3 maanden, 4 weken, 5 dagen en 8  met Sturrm

 

zomer 2022

Camilla van den Boom, strategisch adviseur, helpt bedrijven sterker, slimmer en sneller te worden. De geboren en getogen Zweedse helpt bedrijven in korte tijd een strategie te ontwikkelen, die te vertalen naar concrete stappen en de strategie daadwerkelijk te realiseren. Camilla: “Bedrijven hebben niet langer de optie om jarenlang na te denken over strategie. Die tijd is voorbij. Met de 3458-methode brengen bedrijven de strategische ontdekkingsreis terug naar 3 maanden en blijven daarna continu verversen. Met het hele bedrijf, op alle niveaus. Zo creëren ze de voorwaarden om succesvol te kunnen opereren in de wereld van nu.”

“Mijn vader is ondernemer. Op mijn twaalfde werkte ik elke zondag in zijn fabriek, om de fabrieksvloer schoon te maken. Ik had er een hekel aan, maar daar is wél mijn liefde voor bedrijfskunde ontstaan. Want tijdens het werken keek ik om me heen. Naar het aantal machines, de medewerkers, de manier van werken. En ik ben er vragen van gaan stellen. Hoe nam mijn vader beslissingen? Hoe wist hij wat hij met het bedrijf moest doen? Mijn studie internationale bedrijfskunde kon dus niet uitblijven. Mijn liefde voor bedrijfsvoering, de toekomst en strategie is daar verder opgebloeid én heeft een sterke academische basis gekregen, en dat in drie landen.”

 

Accenture, Andersen, Deloitte

Camilla startte na haar studie als managementconsultant bij Accenture. “Ik ben blij dat ik daar begonnen ben. Het is een bijzonder goede start geweest. Ik mocht grote bedrijven over de hele wereld helpen vanuit een organisatie met een zeer hoge standaard, op alle vlakken. Volvo, Ericsson, IKEA. Als consultant kreeg je altijd meer dan je aankon. Ik heb er veel geleerd.”

 

Eind jaren 90 ontmoette Camilla haar Nederlandse man, verhuisde hierheen en ging bij Andersen werken. In 2002 ging Andersen op in Deloitte. “Daar lag de lat ook hoog, ik heb er veel waardevolle ervaring opgedaan en ik ben er tot 2010 gebleven. Maar de wereld ging steeds sneller draaien. Bedrijven moesten sneller keuzes maken, wendbaarder en slagvaardiger worden. Naast dat het tempo omhoogging, kampten veel bedrijven met de war for talent en de toenemende digitalisering. Mijn visie op strategie en bedrijfsvoering paste niet meer bij de BIG4. Ik besloot de overstap naar zelfstandigheid te maken.”

 

Sturrm

De vraag was duidelijk. Hoe stel en haal je bedrijfsdoelen in een snel veranderende wereld? “Ik wilde iets ontwikkelen dat onafhankelijk van consultants werkt. Iets dat gedragen wordt door de mensen in het bedrijf zelf. Dat betekent dat je de wetten van bedrijfskunde moet kraken op het gebied van strategieontwikkeling en
-realisatie, en dat anno nu. Ik ben begonnen om recente academische kennis te combineren met lessen uit de praktijk. Ik heb alles in de blender gedaan, de inzichten gebruikt en wederom geëxperimenteerd. Vervolgens opnieuw onderzocht en getest, en de blender weer aangezet. Het resultaat is in 2019 als boek verschenen: 3458. Een integrale methodiek voor strategieontwikkeling en -realisatie die werkt in de wereld van nu.”

 

3458

“Met 3458 vertaal je de ambitie van de lange termijn naar prioriteiten voor de komende 3 maanden. Deze prioriteiten zet je vervolgens om in acties voor de komende 4 weken, 5 dagen en 8 uur. En dat op alle niveaus in je bedrijf. What you DO is what you get, dat is een feit. Je kunt het alleen verpesten door niets te doen. Sta op, doe iets. Denk goed na, ken jezelf en de wereld, zet stappen en schitter in wie je bent.”

 

Bedrijven kunnen zelfstandig aan de slag met Camilla’s methode en eventueel deelnemen aan een 3458- masterclass om alleen de pittigste vraagstukken aan haar voor te leggen. Maar begeleiding vanaf het begin is ook mogelijk. “Ik leer bedrijven anders met de toekomst werken. Anders te kijken, naar binnen, naar buiten, naar voren. Wie ben je, wat kun je, wie ken je? Binnen 3 maanden doorlopen we het volledige proces en leren bedrijven zelf de antwoorden te vinden. Wat is je ambitie, wat is je strategie om daar te komen? Welke vaardigheden heb je daarbij nodig, wat is de opstelling in het veld?”

 

De methode van Camilla is geen plan, maar een proces. Een manier van werken voor iedereen in het bedrijf. “Meestal draaien we drie workshops met de directie en het managementteam. Het woord workshop mag je ook letterlijk nemen. De groep is namelijk 3 dagen hard aan het werk en krijgt ook nog huiswerk mee. Ze krijgt van mij een toolkit om het bedrijf mee in te gaan. De mooiste en soms beste ideeën komen vanuit je medewerkers, als je ze maar een podium geeft.” Al die input komt samen in een heldere strategie, inclusief doelen, KPI’s met daarbij de passende organisatie-inrichting, kernactiviteiten én activatieplan. “En dan starten we, meteen. Doen. Testen. Ontdekken. Leren. En weer doen.” Na 3 maanden stapt Camilla in principe terug. “Natuurlijk kunnen ze me bellen als ze met een vraag zitten, maar met de methode kunnen ze volledig zelfstandig verder. Dat is ook mijn doel geweest.”

 

Kijk!

Voor wie ‘Sta op, doe iets’ goed klinkt, heeft Camilla een tip om mee te starten. “Bedrijven moeten anders leren kijken. En dat continu. Naar binnen: hoe staat het bedrijf ervoor, hoe gaat het met mijn mensen, wat zijn de weeffouten, wat doen we écht goed? Naar buiten: wat zijn de trends, maatschappelijke veranderingen, technologische ontwikkelingen, wat doen anderen, wat doet de economie? En naar voren: wat is de stip op de horizon, wat is onze strategie, wat doen we morgen? Kijk, luister, voel wat er leeft, ga op onderzoek uit. En leer daarvan. Dan sta je sterker.”

 

Wie meer wil doen dan starten, kan Camilla’s boek openslaan of Sturrm bellen voor een goed gesprek en een stevige dosis inspiratie. Bezoek ook eens haar website, sturrm.nl.

 

 

 

Dit artikel verscheen in het magazine ‘samen maken we toekomst’, editie zomer 2022, gedrukt in juli 2022. Twee keer per jaar brengt Joanknecht dit magazine uit voor haar relaties. Magazine ontvangen? Laat het ons weten: Tel. +31 40 844 70 00 of via info@joanknecht.nl. Wil je reageren, heb je een vraag of feedback voor ons? Neem dan gerust contact op met Marlies Vervoordeldonk, hr- en communicatiemedewerker bij Joanknecht via tel. +31 40 240 9493 of via mvervoordeldonk@joanknecht.nl.