Solarge innoveert met kunststof zonnepaneel

Solarge innoveert met kunststof zonnepaneel

zomer 2022

Solarge ontwikkelde een lichtgewicht kunststof zonnepaneel voor daken die niet sterk genoeg zijn voor traditionele panelen. “Daarnaast hebben ze nog meer grote voordelen,” geeft Jan Vesseur aan, CEO en een van de oprichters van het bedrijf. We spreken hem samen met Luc Roelofs, de CFO. De testfase is achter de rug en er zijn voldoende investeerders gevonden, dus ze kunnen starten met het inrichten van de fabriek in Weert. Begin volgend jaar verwachten ze de eerste panelen te produceren.

We hebben afgesproken op het kantoor in Eindhoven. Dit kijkt uit op het spoor vlakbij het research- en development-lab waar de testpanelen worden ontwikkeld en gemaakt. Het gebeurt met grote zorg en nog gedeeltelijk met de hand. Hun enthousiasme over het product spat ervan af. Jan legt uit waarom: “Ons kunststof zonnepaneel heeft een aantal grote voordelen. Het is lichtgewicht en kan dus op al die daken worden gelegd die nu geen panelen kunnen dragen. Daarmee kunnen we de energietransitie versnellen. Daarnaast is veel minder CO2 nodig om het paneel te maken. Dat is nu al 25 procent minder en kan na een paar ingrepen, zoals gerecycled kunststof, of zelfs biomassa als grondstof, 75 procent minder worden. En het paneel kan heel goed gerecycled worden. Als je het verwarmt, kun je alle materialen weer scheiden en hergebruiken.”

 

Jan Vesseur

Samenwerking

Jan is vier jaar geleden samen met Huib van den Heuvel en Gerard de Leede met Solarge begonnen. Het initiatief komt van bouwbedrijf Heijmans, waar Gerard werkte, zonnecellenonderzoeksinstituut Solliance, waar Huib werkte, en kunststoffabrikant Sabic. Het oorspronkelijke idee was om een lichtgewicht kunststof dak te ontwikkelen, met geïntegreerde zonnepanelen. Jan: “, maar de partij die ze ging maken ontbrak. Daar zijn we met zijn drieën ingesprongen. Luc is er anderhalf jaar later bijgekomen.”

“Na uitvoerige research en development zijn we op dit product uitgekomen. Je kunt ze als panelen op een bestaand dak plaatsen, maar ze zijn ook als dakplaten te gebruiken. We hanteren  een standaardmaat van twee meter. Als we ze aan elkaar lassen, kunnen we er zelfs acht meter van maken. Dan kun je op een boerenschuur in een keer een plaat van nok tot dakgoot leggen.” Luc vult aan: “En het isoleert meteen, want de basis is een structuur waar lucht tussen zit. Uit de testresultaten blijkt dat de opbrengst in kWh hetzelfde is als bij conventionele panelen. Het is zo’n sterk product geworden, met zoveel mogelijkheden, dat we iedere keer weer verrast zijn door de positieve punten. Er is in Nederland ongeveer 100 km2 dakoppervlak dat het gewicht van traditionele zonnepanelen niet kan dragen, omdat de dakconstructies daar niet sterk genoeg voor zijn. Denk aan tennishallen, boerenstallen en warehouses. Een gemiste kans, omdat het vaak ideale oppervlaktes zijn om veel zonnepanelen op te leggen. Dat is de markt waar wij ons op richten.”

 

Verschil maken

“We doen dit omdat we de energietransitie willen versnellen,” zegt Jan. “Gerard en Huib zaten al in de solarwereld. Ik ben in mijn vorige baan ook bezig geweest met verduurzaming. We zijn allemaal al wat ouder en willen graag nog het verschil maken. Vorig jaar werd er in de wereld 180 gigawatt aan panelen geplaatst. Dat zal doorgroeien naar 300 gigawatt per jaar. Dat is 1.000 km2 aan panelen. Die komen er ook weer een keer vanaf. Glaspanelen gaan in principe de shredder in en verdwijnen dan in het asfalt. Dat is een enorme downgrade van dat product. Circulariteit is dus cruciaal. Die impact zien wij. We staan aan de vooravond om dat anders te doen. Het is fantastisch om daar een bijdrage aan te kunnen leveren.”

 

Luc Roelofs

Europese productie

Het rondkrijgen van de financiering voor de fabriek ging in het begin niet makkelijk. “We kiezen er bewust voor om de panelen in Europa te fabriceren,” vertelt Luc. “In gesprekken met investeerders drie jaar geleden kregen we nog de vraag waarom. Bijna iedereen verplaatst zijn productie naar Azië. We merken dat men daar het afgelopen jaar anders over is gaan denken.”

 

Jan: “Het idee dat landen als China of Rusland invloed kunnen hebben op de producten die ze voor ons maken en het vele transport dat nodig is, maken dat veel ondernemers anders zijn gaan denken over reshoring. Een voorbeeld: er worden nu zonnecellen in Noorwegen geproduceerd, die vervolgens naar China gaan om er zonnepanelen van te maken. En uiteindelijk komen ze weer terug hiernaartoe. Dat is eigenlijk te gek voor woorden.” Luc: ”Toen de Ever Given vastliep in het Suezkanaal hebben we echt gemerkt hoe kwetsbaar en afhankelijk we zijn.”

 

Investering

“Daan van der Vorm van Vorm Bouw gaat investeren in onze fabriek,” vertelt Jan. “Dat is voor ons echt een klapper. Het trok andere investeerders over de streep. Afgelopen augustus zijn we gecertificeerd. Dat is in de solarwereld belangrijk, want dan geeft de verzekeraar groen licht en de bank daardoor ook.”

 

Luc: “Onze fabriek komt in Weert in een bestaand pand. Na de zomer komen de machines binnen. Die gaan we installeren en uitvoerig testen. Daarna testen we de hele productielijn en dan starten we begin 2023 met de commerciële productie. De pre-orders die we al hebben, zetten we om in definitieve orders. Nu duidelijk is dat de fabriek echt gaat komen, stromen de aanvragen binnen.”

 

 

 

Dit artikel verscheen in het magazine ‘samen maken we toekomst’, editie zomer 2022, gedrukt in juli 2022. Twee keer per jaar brengt Joanknecht dit magazine uit voor haar relaties. Magazine ontvangen? Laat het ons weten: Tel. +31 40 844 70 00 of via info@joanknecht.nl. Wil je reageren, heb je een vraag of feedback voor ons? Neem dan gerust contact op met Marlies Vervoordeldonk, hr- en communicatiemedewerker bij Joanknecht via tel. +31 40 240 9493 of via mvervoordeldonk@joanknecht.nl.