Wat doet een fiscalist bij Joanknecht?

Wat  doet een fiscalist bij Joanknecht?

De fiscalist. Een breed beroep met diverse specialismen, van estate planning tot omzetbelasting en van financiële planning tot pensioenen. Als sparringpartner, adviseur en vraagbaak voor fiscale vraagstukken is de fiscalist van grote toegevoegde waarde voor de ondernemer en zijn onderneming. Maar wat doet een fiscalist precies en waarom is deze onmisbaar in het adviseursteam om een ondernemer heen? Deze en andere vragen beantwoorden we graag.

Wat is een fiscalist?

Een fiscalist is in feite hetzelfde als een belastingadviseur. Bij Joanknecht is het de taak van de fiscalist om de fiscale belangen van de ondernemer en diens onderneming optimaal te behartigen en risico’s te bewaken. Zowel als sparringpartner, adviseur en als vraagbaak. We maken onderscheid in twee soorten fiscalisten: generalisten en specialisten. De generalist is vaak het eerste aanspreekpunt van de klant en kenmerkt zich door een brede, algemene kennis over het gehele fiscale vak. De generalist is werkzaam in de algemene adviespraktijk en kan vrijwel alle fiscale vragen beantwoorden. Gaat een vraag de diepte in en wordt het daarmee een complexere kwestie? Dan betrekt de generalist een specialist bij het fiscale vraagstuk.

 

fiscalistWaarom is een fiscalist belangrijk?

Belastingen zijn en blijven een grote, en vooral complexe, kostenpost binnen een organisatie. Als ondernemer is het belangrijk dat je voldoet aan je verplichtingen ten aanzien van wet- en regelgeving. Wanneer de juiste kennis ontbreekt, is het mogelijk dat je niet optimaal gebruikmaakt van fiscale regelingen of misschien zelfs te veel belasting betaalt. De juiste advisering door een vertrouwde adviseur levert veel voordelen op. Niet enkel om te zorgen dat je niet teveel of te weinig belasting betaalt, maar ook voor je gemoedsrust. Het geeft je rust als je weet dat alle fiscale zaken goed zijn geregeld. De fiscalist gaat namelijk na of je bedrijfsvoering zo optimaal mogelijk is ingericht. Op deze manier heb je altijd financieel overzicht en financiële zekerheid.

 

Welke werkzaamheden behoren toe aan een fiscalist?

Als ondernemer komt er veel op je af, denk bijvoorbeeld aan: aangifte vennootschapsbelasting (Vpb) en, wanneer je btw-plichtig bent, btw-aangifte. Maar ook wanneer je jouw bedrijf verkoopt of een groot bedrag aan een van je kinderen schenkt krijg je te maken met overdrachts- en schenkbelasting. Voldoe je niet of niet tijdig aan dit soort verplichtingen? Dan kun je te maken krijgen met boetes of navorderingen. Welke stappen je ook zet als ondernemer, belastingen spelen altijd een rol. Een fiscalist ondersteunt je in het verkrijgen van het grootste fiscale voordeel binnen het speelveld van de wet.

 

De fiscalist, afhankelijk van zijn of haar specialisme, houdt zich bezig met de volgende werkzaamheden:

 • Adviseren op het gebied van fiscale wet- en regelgeving
 • Beantwoorden van en sparren over fiscale vraagstukken (denk aan herstructureringen, investeringsaftrekposten, overdrachtsbelasting, personeelgerelateerde fiscale vragen)
 • Begeleiding bij familiezaken, zoals vermogensoverdracht, schenkingen en erfenissen
 • Verzorgen van aangiftes
 • Overleg en contact met de Belastingdienst
 • Het opstellen van een financiële planning

 

fiscalistMet welke vraagstukken kun je terecht bij een fiscalist?

Een betere vraag is misschien: met welke vraagstukken kun je niet terecht bij een fiscalist? Het vak van de fiscalist is zo veelzijdig dat vrijwel elk vraagstuk raakvlakken heeft met de fiscaliteit. Denk bijvoorbeeld aan vragen als: ‘’Hoe kan ik mijn personeelsreis naar het buitenland regelen binnen de WKR?’’, ‘’Hoeveel salaris moet ik mijzelf als ondernemer uitbetalen?’’ of ‘’Ik verhuis naar het buitenland, maar heb een onderneming in Nederland. Hoe pak ik dit aan en wat zijn de gevolgen?’’

 

Vaak zijn vragen minder eenvoudig dan ze lijken. Om zo goed mogelijk dit soort vragen te kunnen beantwoorden is het van belang om diverse specialismen in huis te hebben. De fiscalisten van Joanknecht zijn gespecialiseerd in vraagstukken over:

 • Estate planning
 • Omzetbelasting
 • Loonbelasting & Global Mobility
 • Fiscale aangiften
 • Internationaal belastingadvies
 • Financiële planning
 • Pensioenen

Meer weten over de specialismen? Bezoek onze belastingadviespagina.

 

Maak kennis met Joanknecht

We kennen jou als ondernemer en je onderneming door en door. Continu voegen we waarde toe met scherpe analyses, verrassende inzichten en praktische adviezen. Als één team maken we snel, professioneel en met veel passie voor het vak samen toekomst. Blijven leren, ontwikkelen en verbeteren zit in ons DNA. Dat draagt bij aan het succes van jouw onderneming en van jou.

 

Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? We nodigen je graag uit voor een persoonlijke kennismaking, waarbij je vrijblijvend kennis kunt maken met onze fiscalisten.

 

Contact

Beemdstraat 36
5652 AB Eindhoven

 

T +31 40 844 70 00 of
T +31 40 240 94 03
E info@joanknecht.nl