belastingadviseur

Wat doet een belastingadviseur bij Joanknecht?

Wat  doet een belastingadviseur bij Joanknecht?

belastingadviseur

Het beroep belastingadviseur is enorm breed en kent diverse specialismen. Denk aan estate planning, omzetbelasting, financiële planning en zelfs pensioenen. De belastingadviseur dient als sparringpartner, adviseur en vraagbaak voor financiële vraagstukken; daarmee is hij van grote toegevoegde waarde voor de ondernemer en zijn onderneming. Een belastingadviseur doet natuurlijk meer dan alleen ‘iets met belasting’ en is onmisbaar voor het adviseursteam om de ondernemer heen. Maar wat een belastingadviseur nou precies doet? Deze vraag beantwoorden we graag.

Wat is een belastingadviseur?

Een belastingadviseur is in feite hetzelfde als een fiscalist. Aan hem de taak actuele kennis te hebben en alert te zijn om de fiscale belangen  van de ondernemer en diens onderneming optimaal te behartigen en risico’s te bewaken. Vanuit verschillende invalshoeken staat de belastingadviseur voor onze klant klaar: zowel als sparringpartner, adviseur en vraagbaak. Dat doet de belastingadviseur in de rol van generalist of specialist. De generalist heeft een brede kennis over de algemene adviespraktijk en kan vrijwel alle vragen rondom belasting beantwoorden. Deze is dan ook vaak het eerste aanspreekpunt voor onze klant. Daarnaast kennen we de specialist, – de naam zegt het al – deze adviseur heeft zich gespecialiseerd in een (of meerdere) services en wordt betrokken bij complexere vraagstukken over een bepaald onderwerp.

 

Waarom is een belastingadviseur belangrijk?

Als ondernemer is het belangrijk dat je voldoet aan je verplichtingen ten aanzien van wet- en regelgeving. Belastingen zijn en blijven een grote, en vooral complexe, kostenpost binnen een organisatie. Wanneer de juiste kennis ontbreekt, is het mogelijk dat je niet optimaal gebruikmaakt van fiscale regelingen of misschien zelfs te veel belasting betaalt. De juiste advisering door een vertrouwde adviseur levert veel voordelen op. Niet enkel om te zorgen dat je niet teveel of te weinig belasting betaalt, maar ook voor je gemoedsrust. Het geeft je rust als je weet dat alle fiscale zaken goed zijn geregeld. De belastingadviseur gaat namelijk na of je bedrijfsvoering zo optimaal mogelijk is ingericht. Op deze manier heb je altijd financieel overzicht en financiële zekerheid.

 

belastingadviseurWelke werkzaamheden behoren toe aan een belastingadviseur?

Aangifte vennootschapsbelasting (Vpb), btw-aangifte of wanneer je jouw bedrijf verkoopt of een groot bedrag aan een van je kinderen schenkt: overdrachts- en schenkbelasting. Allerlei termen die je als ondernemer vast en zeker bekend in de oren klinken maar waarvan je zelf niet over de volledige kennis beschikt. Dat is een risico. Voldoe je namelijk niet of niet tijdig aan dit soort verplichtingen? Dan kunnen daar wel eens gevolgen aan vast zitten. En dat voorkom je maar al te lief. Welke stappen je ook zet als ondernemer, belastingen spelen altijd een rol. Een belastingadviseur ondersteunt je in het verkrijgen van het grootste fiscale voordeel binnen het speelveld van de wet.

 

De belastingadviseur, afhankelijk van zijn of haar specialisme, houdt zich bezig met de volgende werkzaamheden:

 • Adviseren op het gebied van fiscale wet- en regelgeving
 • Beantwoorden van en sparren over fiscale vraagstukken (denk aan herstructureringen, investeringsaftrekposten, overdrachtsbelasting, personeelgerelateerde fiscale vragen)
 • Begeleiding bij familiezaken, zoals vermogensoverdracht, schenkingen en erfenissen
 • Verzorgen van aangiftes
 • Overleg en contact met de Belastingdienst
 • Het opstellen van een financiële planning

 

Met welke vraagstukken kun je terecht bij een belastingadviseur?

Bedenk het maar zo gek: vrijwel elk vraagstuk die je vanuit ondernemersperspectief stelt heeft raakvlakken met belastingadvies. Denk bijvoorbeeld aan vragen als: ‘’Hoe kan ik mijn personeelsreis naar het buitenland regelen binnen de WKR?’’, ‘’Hoeveel salaris moet ik mijzelf als ondernemer uitbetalen?’’ of ‘’Ik verhuis naar het buitenland, maar heb een onderneming in Nederland. Hoe pak ik dit aan en wat zijn de gevolgen?’’

 

Wanneer de juiste kennis ontbreekt wordt het knap lastig je te bewegen binnen de fiscale wetgeving. Vragen zijn namelijk minder eenvoudig dan ze lijken. Om zo goed mogelijk dit soort vragen te kunnen beantwoorden is het van belang om diverse specialismen in huis te hebben. De belastingadviseurs van Joanknecht zijn gespecialiseerd in vraagstukken over:

 

 • Estate planning
 • Omzetbelasting
 • Loonbelasting & Global Mobility
 • Fiscale aangiften
 • Internationaal belastingadvies
 • Financiële planning
 • Pensioenen

 

Meer weten over de specialismen? Bezoek onze belastingadviespagina.

 

Maak kennis met Joanknecht

We kennen jou als ondernemer en je onderneming door en door. Continu voegen we waarde toe met scherpe analyses, verrassende inzichten en praktische adviezen. Als één team maken we snel, professioneel en met veel passie voor het vak samen toekomst. Blijven leren, ontwikkelen en verbeteren zit in ons DNA. Dat draagt bij aan het succes van jouw onderneming en van jou.

 

Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? We nodigen je graag uit voor een persoonlijke kennismaking, waarbij je vrijblijvend kennis kunt maken met onze belastingadviseurs.

 

Contact

Beemdstraat 36
5652 AB Eindhoven

 

T +31 40 844 70 00 of
T +31 40 240 94 03
E info@joanknecht.nl