Vastgoed: Stein weet wat telt

Vastgoed: Stein weet wat telt

winter 2021/2022

Stein is een creatieve vastgoedontwikkelaar met een specialisme in uitdagende projecten. Die uitdaging kan zitten in de complexiteit van een gebouw, maar bijvoorbeeld ook in de omgeving. Dat vindt Stein leuk. En daar zijn ze goed in. Met een compact team van zeven creatieve, flexibele mensen kleurt Stein lekker buiten de lijntjes. En dat levert, volgens eigenaars Sjon Reijers en Joey van Niftrik, een portefeuille op om trots op te zijn.

Zo was er het project in Nistelrode. Daar brandde ruim 15 jaar geleden een trouw- en feestlocatie af: De Brouwershoeve. Joey: “Jarenlang gebeurde er niets met de grond. Stakeholders konden het niet eens worden en ontwikkelaars konden geen passende oplossing vinden. Precies iets voor ons dus. Binnen anderhalf jaar maakten we een plan dat door iedereen enthousiast werd omarmd. 10 luxe koopappartementen, 12 huurappartementen, 3 patiowoningen en 100 groene parkings.” Dit eigenzinnige ontwikkelingsplan, De Brouwplaats, is opgeleverd en volop in gebruik.

 

“Stein werkt vanuit de overtuiging dat je het voor alle betrokkenen goed kan doen.” ~Sjon Reijers

 

De Nieuwe Eindhoven

Momenteel wordt er binnen Stein hard gewerkt aan De Nieuwe Eindhoven. Sjon: “Aan de Vestdijk in Eindhoven komt een spectaculaire woontoren te staan met maar liefst 180 appartementen. Ook dit is een complex project. In dit geval zit de uitdaging vooral in het gebouw zelf. We vinden het belangrijk dat De Nieuwe Eindhoven bijdraagt aan de waarde en beleving van het centrum. Daarom komt de woontoren op een sokkel van 18,5 meter hoogte te staan. Zo ontstaat onder de toren ruimte voor een groot overdekt, groen plein in het centrum van Eindhoven. Een ideale locatie voor culturele evenementen, buurtborrels en andere verbindende bijeenkomsten. Het wordt een mooie, ecologische hub.”

 

Joey: “Verder vinden we het belangrijk dat de appartementen betaalbaar zijn. Ze hebben dus allemaal een vloeroppervlak van 50 tot 72 m2, ook helemaal bovenin. Geen penthouses voor ‘the happy few’. Zo kan iedereen betaalbaar midden in de stad wonen.”

 

Omgevingsdialoog

Stein zoekt dus de win-win in elk vastgoedproject. Sjon: “Wij werken vanuit de overtuiging dat je het voor alle betrokkenen goed kan doen: bewoners en gebruikers, omwonenden, gemeenten en partners. Als je vooraf de dialoog aangaat met de omgeving, ontdek je welke behoeften er zijn. Dan hoef je projecten er niet door te duwen, maar werkt iedereen graag met je. Ik durf wel te stellen dat wij daarin een goede naam hebben opgebouwd en bij elk project gaan we ervoor dat we die goede naam behouden.”

 

Joey: “Een plan moet vet zijn. Dat als je er later langskomt, je nog steeds denkt: dat hebben wij gemaakt, dat is gaaf. Gelukkig kunnen wij onze projecten kiezen. Zo kunnen we onszelf uit blijven dagen om mooie dingen te maken en kosten noch moeite te sparen om iets unieks op te leveren. Alle medewerkers van Stein kijken er op die manier tegenaan.”

 

Champions League

Geen gebrek aan ambitie dus. Maar Elk project, ook het uitdagende, kun je tot een goed resultaat brengen als je het juiste team samenstelt. Joey: “Als je projecten op Champions League-niveau doet, heb je ook op dat niveau teamleden nodig. De samenstelling verschilt per project. We hebben een goed netwerk en weten inmiddels wie we waarvoor moeten aanhaken.” Sjon: “Zo kunnen we Stein ook compact houden en de focus houden op het werk dat we echt willen doen. Hoe meer mensen je hebt, hoe meer je moet managen. Nu zijn Joey en ik inhoudelijk met de projecten bezig. Daar kan alle energie naartoe.”

 

“We vinden het belangrijk dat onze vastgoedprojecten iets bijdragen: het moet voor onszelf ook fijn zijn er voorbij te lopen.” ~Joey van Niftrik

 

Hyperinflatie

Zorgen om de toekomst van vastgoedontwikkeling zijn er helaas ook. Sjon: “Er is veel te veel geld in de markt; de geldpers staat gewoon aan. Hyperinflatie ligt op de loer, als het al niet bezig is. Iedereen is maximaal op zoek naar vastgoed. Goede plekken vinden om mooie plannen tot wasdom te brengen is dus steeds moeilijker. Als vastgoedontwikkelaars en investeerders zien wij dat er zo veel geld geboden wordt, dat het lastig wordt om nog iets te verdienen.” Joey: “In zo’n situatie komt de kwaliteit makkelijk in het gedrang. Wij vinden dat bijvoorbeeld leefbaarheid, klimaat en groen in de stad echt bewaakt mogen worden. Met zo veel nieuwe toetreders met grote zakken geld, raakt dat wellicht ondergesneeuwd. Gemeente Eindhoven heeft daar, in de persoon Winy Maas en zijn goed functionerende atelier Maas, gelukkig iets op gevonden.”

 

Eindhoven en Winy Maas

Gemeente Eindhoven heeft architect Winy Maas in 2017 gevraagd als supervisor op te treden voor de binnenstad. Als stedenbouwkundige beoordeelt hij plannen zonder politieke achtergrond. Sjon: “Zijn aandacht gaat uit naar wat goed is voor Eindhoven, nu en in de toekomst. In ieder plan moet iets zitten dat echt iets bijdraagt. Bij woontoren De Nieuwe Eindhoven is dat onder andere het sociale plein. Voor iemand die een zak geld heeft en rechttoe, rechtaan wil ontwikkelen, is de visie van Maas waarschijnlijk vooral een hindernis. Maar hij durft open te kijken, groots te denken en om kwaliteit te vragen. Dat past precies bij onze visie op vastgoedontwikkeling.”

 

 

 

Dit artikel verscheen in het magazine ‘samen maken we toekomst’, editie winter 2021/2022, gedrukt in december 2021. Twee keer per jaar brengt Joanknecht dit magazine uit voor haar relaties. Magazine ontvangen? Laat het ons weten: Tel. +31 40 844 70 00 of via info@joanknecht.nl. Wil je reageren, heb je een vraag of feedback voor ons? Neem dan gerust contact op met Marlies Vervoordeldonk, hr- en communicatiemedewerker bij Joanknecht via tel. +31 40 240 9493 of via mvervoordeldonk@joanknecht.nl.