Welkom bij Joanknecht: Spark

Welkom bij Joanknecht: Spark

winter 2021/2022

Spark is een jong bedrijf dat kleine solar-homesystemen maakt. Ze verkopen deze in afgelegen gebieden in Afrika, waar geen toegang is tot stroom. Marcel van Heist is managing director en een van de oprichters van het bedrijf. Bas Pijnenburg is recent aangetrokken als financieel directeur, want ze gaan grote stappen zetten.  

 

 

 

“Access to energy for everyone” ~Marcel van Heist

“Spark is gestart als een afstudeerproject van mij, Evan Mertens en Harmen van Heist”, vertelt Marcel in hun kantoor op de bovenste verdieping van een oude brouwerij in Breda. “Wij geloven dat het energieprobleem is op te lossen, namelijk door duurzame bronnen aan elkaar te koppelen. Wij zijn dat gaan toepassen in gebieden waar nog geen stroomvoorzieningen zijn, want dat is een te gekke kans. We slaan daar een stap over, door niet eerst de traditionele manier toe te passen, maar meteen duurzame energie te creëren. We zeggen altijd: ‘Access to energy for everyone.’”

 

“Mensen krijgen op deze manier in een klap toegang tot elektriciteit” ~Marcel van Heist

 

Solar-homesysteem

Het systeem bestaat uit zonnepanelen en een batterij die de opgewekte stroom opslaat. Daar kun je allerlei zaken op aansluiten: lampen, een televisie, een radio, een tondeuse en een ventilator. Ze hebben verschillende kits waar deze producten in zitten, afhankelijk van de behoefte. Daarnaast kun je er ook andere dingen op aansluiten, zoals je mobiel. Marcel: “Mensen krijgen op deze manier in een klap toegang tot elektriciteit, en dit biedt hen een wereld aan mogelijkheden en kansen. Er kunnen ook lokale netwerken gecreëerd worden door de systemen aan elkaar te koppelen. De verkoop gaat via lokale distributeurs in Afrika. Mensen kunnen in maandelijkse termijnen betalen, want al is ons systeem niet duur, de meesten kunnen het niet in een keer betalen. Wij leveren ook de toegang tot deze financiering en de software die hiervoor nodig is. Tevens leveren we technische support in die landen. Op deze manier creëren we een ecosysteem voor toegang tot energie. We scoren heel hoog met die financiering. We zijn nu nog klein, maar onze ambitie is om in de top 5 van onze branche te komen.”

 

“Zo’n investeringsronde is een entreeticket om vervolgstappen te kunnen zetten” ~Bas Pijnenburg

 

Financiering

In 2020 heeft een grote investeringsronde plaatsgevonden en daarna is er een professionaliseringsslag gemaakt. Bas is toen aangesteld als financieel directeur, en er kwam een professionele accountant, Joanknecht. Naast het uitvoeren van de reguliere taken coacht die hen ook op hun groeipad. Bas: “Zo’n investeringsronde is een entreeticket om vervolgstappen te kunnen zetten, omdat je financieel een tijd vooruit kan. Daarnaast opent het ook deuren bij andere financiële instellingen. Met deze slagkracht kunnen we nu in een keer een stap vooruit zetten. We hebben een nieuw product gemaakt dat we in grote volumes gaan neerzetten. Gezien de aard van de business geloven we erin dat we dan snel winstgevend zijn. Want het is goed dat we impact willen hebben en de wereld beter willen maken, maar als er niet een duurzaam financieel systeem achter zit, dan droogt de business snel op. Dus het moet echt commercieel waardig zijn.”

 

 

 

Dit artikel verscheen in het magazine ‘samen maken we toekomst’, editie winter 2021/2022, gedrukt in december 2021. Twee keer per jaar brengt Joanknecht dit magazine uit voor haar relaties. Magazine ontvangen? Laat het ons weten: Tel. +31 40 844 70 00 of via info@joanknecht.nl. Wil je reageren, heb je een vraag of feedback voor ons? Neem dan gerust contact op met Marlies Vervoordeldonk, hr- en communicatiemedewerker bij Joanknecht via tel. +31 40 240 9493 of via mvervoordeldonk@joanknecht.nl.