Start-ups met een toekomstperspectief

Start-ups met een toekomstperspectief

zomer 2019

Elektrisch rijden of alternatieve brandstoffen zoals waterstof en vloeibaar aardgas (LNG), dat zijn veel besproken manieren om bij te dragen aan de energietransitie. De negatieve effecten van aardoliegebruik, zoals vervuiling, worden niet meer geaccepteerd, dus moeten we op zoek naar nieuwe brand-stoffen. De start-ups Vertoro en Liqal dragen hier ieder op hun eigen manier aan bij.

“De huidige transportbrandstoffen zijn voor 99,99 procent gebaseerd op aardolie. Om deze te kunnen vervangen, hebben we alle mogelijke alternatieven nodig”, stelt Jorg Raven, oprichter van Liqal, een bedrijf dat zich bezighoudt met de distributie-infrastructuur van waterstof en LNG. “Er ontstaat een waaier van opties waarbij voor elke toepassing een eigen nichebrandstof ontstaat.” Een auto zal dus in de toekomst een andere brand-stof kunnen hebben dan een bus, vrachtwagen, vliegtuig of boot. “Elektrisch rijden met personenauto’s is in Nederland een optie omdat het een stedelijke omgeving is, maar voor vrachtwagens werkt dit bijvoorbeeld niet”, legt Jorg uit.

 

”We moeten een transitie maken en ik wil graag aan de basis staan”
~ Dannie

 

Het is volgens Jorg dus erg belangrijk dat per toepassing wordt gekeken wat de meest duurzame oplossing is om in te investeren. “Het gaat om het doel. Met welke technische oplossing we dat bereiken, is minder belangrijk. Je moet met dezelfde euro, de meeste reductie generen.” Daarvoor moet volgens hem het besef doordringen dat de energietransitie noodzakelijk is. Het valt hem op dat het in sommige gevallen nog ontbreekt aan de wil om meer te betalen voor duurzame brandstof. “Als we niet betalen met geld, dan betalen we met onze gezondheid of het klimaat. Betalen doen we toch.”

 

Alternatieve brandstof voor schepen

Vertoro is zo’n bedrijf dat een alternatieve brandstof ontwikkelt.“Wij maken olie van lignine, een bestandsdeel van hout”, legt Dannie van Osch, chief business officer bij Vertoro, uit. De lignine is afkomstig uit de papier- en pulpindustrie, waar lignine een reststof is. “Wij denken dat onze Crude Lignin Oil (CLO) een grote toekomst kan hebben als brandstof voor schepen.” Daarnaast kan het ook worden gebruikt in de materialen of chemicaliën.

 

Vertoro denkt verder dan alleen het product op zich: “Wij kijken nu ook al hoe we ons product kunnen recyclen”, vertelt Dannie. “Dat was voorheen heel anders. Hoeveel plastics zijn er al gemaakt en nooit gerecycled? Als we zo blijven doorgaan, kunnen we straks helemaal geen producten meer maken.” Volgens Dannie komt dat besef nu pas in de scheepsindustrie. De olie-industrie moet zich ook aanpassen, bijvoorbeeld door het maken van bio-plastics.”

 

Gericht op de toekomst

Het is volgens Jorg erg belangrijk dat een toekomstperspectief in de visie van een start-up zit. “Je kunt met alleen kortetermijndoelen geen bedrijf draaiende houden”, stelt hij. “Je moet vooruitkijken. Zorgen dat je met de goede technologie, op het juiste moment op de juiste plaats bent. Dan kun je meesurfen op de golf. Dat is ondernemen. Daaraan kun je uiteindelijk geld verdienen en tegelijkertijd een bijdrage leveren aan de transitie.”

 

Dat is een van die dingen die ondernemen, volgens hem, zo interessant maakt. “Ik heb bij grote multinationals gewerkt, maar dat is toch anders. Nu doe ik het echt voor mezelf, met mijn ideeën en visie”, zegt Jorg. “Ik vind de combinatie van bezig zijn met de techniek en het commerciële aspect erg leuk.” Het combineren van verschillende taken is voor Dannie ook een reden om in een kleine onderneming te stappen. “Naast mijn dagelijkse werkzaamheden bij Vertoro doe ik ook nog onderzoek binnen het bedrijf. Zo kan ik de resultaten van het onderzoek meteen testen in de praktijk”, legt Dannie uit. “We moeten een transitie maken en ik wil graag aan de basis ervan staan.”

 

Netwerk en relaties

Om aan de basis te kunnen staan, moeten ondernemers een lange weg bewandelen. Liqal ontwerpt en bouwt de distributie- infrastructuur, waaronder tankstations, van waterstof en LNG. Jorg is de afgelopen vijf jaar druk bezig geweest om de techniek te ontwikkelen en in de markt te zetten. Toen het bedrijf eenmaal groeide, ging Jorg op zoek naar extra kapitaal om verder te groeien. “Joanknecht heeft hierbij ondersteund met hun netwerk. Zo kwam ik in contact met ondernemers die wilden investeren in jonge bedrijven in ruil voor aandelen van het bedrijf.” Ook Vertoro is samen met Joanknecht op zoek naar investeerders. “Wij worden ook via Joanknecht met hen in contact gebracht. Dat is voor ons erg waardevol.” Jorg vult aan: “Zonder netwerk kom je er niet als ondernemer. Relaties zijn erg belangrijk.”

 

De gedreven ondernemers hebben één doel: de energietransitie volbrengen en daarmee zorgen dat de aardolie in de grond kan blijven zitten. Jorg: “Waar een wil is, is een weg. We moeten het
met z’n allen dus echt willen.”

 

 

Dit artikel verscheen in het magazine ‘samen maken we toekomst’, editie zomer 2019, gedrukt in juni 2019. Twee keer per jaar brengt Joanknecht dit magazine uit voor haar relaties. Magazine ontvangen? Laat het ons weten: Tel. +31 40 844 70 00 of via info@joanknecht.nl. Wil je reageren, heb je een vraag of feedback voor ons? Neem dan gerust contact op met Marlies Vervoordeldonk, hr- en communicatiemedewerker bij Joanknecht via tel. +31 40 240 9493 of via mvervoordeldonk@joanknecht.nl.