Let op: schenkingsvrijstelling voor eigen woning per 1 januari 2023 verlaagd

Let op: schenkingsvrijstelling voor eigen woning per 1 januari 2023 verlaagd

10 maart 2022

Staatssecretaris Van Rij heeft recent laten weten dat de schenkingsvrijstelling voor eigen woning per 1 januari 2023 al wordt verlaagd. Met ingang van 1 januari 2024 zal deze vrijstelling vervolgens volledig worden afgeschaft. Wilt u nog gebruik maken van de hoge schenkingsvrijstelling voor  eigen woning, dan dient de schenking dus in 2022 plaats te vinden.

De jubelton

In het verleden is de mogelijkheid ingevoerd om onder voorwaarden ten behoeve van de eigen woning een bedrag van ongeveer € 100.000 belastingvrij te schenken. Deze schenkingsvrijstelling voor eigen woning wordt ook wel de ‘jubelton’ genoemd. De gedachte achter het invoeren van de jubelton was destijds het verminderen van de eigenwoningschuld.  Uit onderzoek is echter gebleken dat de jubelton zorgt voor vermogensongelijkheid en het opvoeren van de woningprijzen.

 

Afschaffing jubelton

Het kabinet heeft besloten de schenkingsvrijstelling voor eigen woning per 1 januari 2024 volledig af te schaffen. Eerdere afschaffing behoort niet tot de mogelijkheden vanwege de tijd die nodig is voor het aanpassen van de automatiseringssystemen bij de Belastingdienst. Het verlagen van de vrijstelling per 1 januari 2023 blijkt echter wel tot de mogelijkheden te behoren. De schenkingsvrijstelling voor eigen woning zal daarom met ingang van 1 januari 2023 worden verlaagd naar € 27.231. Met dit bedrag wordt aangesloten bij de eenmalige belastingvrije schenking die ouders aan hun kinderen mogen doen ter vrije besteding. Let op; u mag slechts één keer in het leven van uw kind gebruik maken van een verhoogde vrijstelling. Het is dus niet mogelijk aan uw kind zowel een schenking voor de eigen woning, als een vrij besteedbare schenking te doen zonder de heffing van schenkbelasting.

 

Nog gebruik maken van schenkingsvrijstelling eigen woning

Mocht u een belastingvrije schenking willen doen voor de eigen woning, dan raden wij u aan de mogelijkheden hiertoe zo snel mogelijk te verkennen. Mensen tussen de 18 en 40 jaar oud kunnen in 2022 nog een belastingvrije schenking ontvangen voor de eigen woning van maximaal € 106.671. De ontvangen schenking dient in het jaar van ontvangst of uiterlijk in de twee daaropvolgende kalenderjaren te worden gebruikt voor de eigen woning. Wanneer dus in 2022 wordt geschonken, dient begiftigde uiterlijk in 2024 de schenking te gebruiken voor de eigen woning. Op dit moment is nog onzeker hoe dit in 2024 zal uitpakken als de vrijstelling definitief is afgeschaft. Om gebruik te maken van deze vrijstelling is overigens niet vereist dat sprake is van enige familiaire band. Ondanks dat geen schenkbelasting is verschuldigd, dient wel een aangifte schenkbelasting te worden ingediend bij de Belastingdienst. Hier kunnen wij u uiteraard bij van dienst zijn.

 

Tot slot

Vanzelfsprekend houden wij de ontwikkelingen ten aanzien van de jubelton nauwlettend voor u in de gaten. Nieuws op dit gebied zal worden gedeeld. Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor het doen van een schenking voor de eigen woning, neem dan contact op met onze estate planner, Gavin Vree, per e-mail via gvree@joanknecht.nl of per telefoon op +31 (0)40 240 9440.