Nederlandse start-ups

Buitenlandse investeerders veroveren de Nederlandse start-up markt

Buitenlandse investeerders veroveren de Nederlandse start-up markt

31 mei 2022

Nederlandse start-ups

Nederlandse startende bedrijven wisten nog nooit zoveel geld op te halen als afgelopen jaar. Durfkapitalisten investeerden gezamenlijk 4,3 miljard euro in Nederlandse start-ups en scale-ups. Dit in vergelijking met 2020 toen met 1,7 miljard euro ook een recordbedrag werd opgehaald. Wat zijn de ontwikkelingen en waarom zijn Nederlandse startende bedrijven zo in trek?

Wat betekent dat voor Nederland?

Nederlandse beginnende bedrijven zijn erg in trek bij de investeerder, nog nooit was het totaalbedrag aan investeringen zo hoog als in 2021. De Nederlandse start-ups en scale-ups zijn erg in trek bij buitenlandse investeerders, vooral Amerikanen. De Nederlandse vereniging van participatiepartijen (NVP) meldt dat er in 2021 voor 1,8 miljard in Nederlandse start-ups is geïnvesteerd. Nederlandse scale-ups haalden ook een recordbedrag op, 2,5 miljard. Volgens voorzitter van de NVP, Annemarie Jorritsma, is dit een bijzondere ontwikkeling maar zitten er ook negatieve kanten aan: ‘’als er alleen maar buitenlande investeerders in deze bedrijven zitten, verliezen we gaandeweg deze bedrijven.’’ Daarentegen, is de verwachting dat de bedrijven die nu profiteren van buitenlands kapitaal, mits ze succesvol worden, straks wel weer investeren in het Nederlandse bedrijfsleven.

 

Scale-ups vs. Start-ups

Scale-ups zijn bedrijven die de start-up fase hebben overleefd en zich in de volgende groeifase bevinden. Deze bedrijven hebben al enig succes behaald en willen graag met behulp van investeringen hun bedrijf naar een hoger niveau tillen. Scale-ups zijn de experimentele fase voorbij en zijn winstgevend, dit in tegenstelling tot de meeste start-ups. Dit is ook één van de redenen waarom ze interessant zijn voor investeerders: er is minder risico en er is hoge mate van groei aanwezig. Bekende Nederlandse scale-ups zijn boorbeeld Picnic of betalingsdienstverlener Mollie.

 

Waarom zijn Nederlandse start-ups zo in trek?

Nederlandse start-ups halen opvallend veel geld op van Amerikaanse investeerders. De Nederlandse startups zijn erg aantrekkelijk voor de Amerikaanse investeerders omdat ze relatief laag gewaardeerd zijn ten opzichte van beginnende bedrijven in de VS. Vooral beginnende techbedrijven zagen het afgelopen jaar hun waardering stijgen op de oververhitte overnamemarkt in de VS Omgekeerd zijn de Amerikaanse investeerders ook aantrekkelijk voor de Nederlandse start-ups. Ze bieden namelijk vaak meer dan de Nederlandse investeerders.

Bijkomend is het voor start-ups moeilijk om een banklening te verkrijgen, ze zijn heel erg risicovol en bij een eventueel faillissement blijft er weinig over. Hierdoor zijn ze vaak aangewezen  op investeerders. Deze investeerders willen in ruil voor de investering aandelen in het bedrijf, op deze manier willen ze profiteren van de mogelijke toekomstige groei van de start-up.

 

Conclusie

Een buitenlandse investering kan dus buitengewoon interessant zijn voor snelgroeiende Nederlandse start-ups. Daarnaast is het natuurlijk van belang dat de investeerder internationale contacten en expertise heeft in de sector van de start-up om het bedrijf naar een hoger niveau te tillen. Mochten de ingrediënten niet voor handen zijn bij een Nederlandse investeerder kan het dus geen kwaad om eens een kijkje te nemen over de grens.

 

 

Wilt u meer weten over dit onderwerp of heeft u een andere vraag? Neem dan contact op met onze corporate finance adviseurs.

Deze blog is geschreven door