Faillissement of doorstart?

Faillissement of doorstart?

21 april 2022

Uit een recent onderzoek van de Kamer van Koophandel (KvK) is gebleken dat 220.000 ondernemers zich bevinden in een situatie van ernstige financiële problemen. Zo’n 10 procent hiervan is zelfs bijna failliet en dreigt te worden gedwongen hun onderneming te stoppen. De vraag is wat zij nog kunnen doen om aan een faillissement te ontsnappen. Of is het misschien juist beter om failliet te gaan en een doorstart te maken?

Grootste uitdagingen: omzet realiseren en schulden afbetalen

We hebben in Nederland ongeveer 1,6 miljoen ondernemers. Een aantal om trots op te zijn. Toch blijkt uit het onderzoek van de KvK dat 14 procent hiervan in ernstige financiële problemen verkeert. De grootste oorzaak hiervan is de coronapandemie. Het is voor veel ondernemingen een enorme uitdaging om hun omzet weer terug te brengen naar het niveau van vóór de pandemie. Echter, dit is niet de enige uitdaging: het terugbetalen van schulden gaat vaak ook moeizaam. 13 procent van alle ondernemers hebben achterstanden bij het aflossen van schulden. De grootste betaalachterstanden zitten bij de Belastingdienst (55 procent), toeleveranciers (25 procent) en banken (22 procent).

 

Niet alleen zakelijke gevolgen

Het is duidelijk dat de financiële druk niet alleen impact heeft op het zakelijke aspect van het ondernemerschap. Veel ondernemers (ruim 25 procent) hebben het gevoel er alleen voor te staan en 13 procent van de ondernemers ervaart stress-symptomen en problemen in zijn/haar privéleven. De vraag die bij veel ondernemers speelt is of het daarom beter is om failliet te gaan en/of te stoppen met hun onderneming. Deze vraag is niet zo gemakkelijk te beantwoorden en hangt af van uw persoonlijke situatie.

 

Advies nodig?

In dit soort emotionele situaties is het verstandig om u te laten adviseren. Bent of kent u een ondernemer waarbij het water aan de lippen staat? Bij Joanknecht krijgt u een gedegen (vrijblijvend) advies over de toekomst van uw onderneming. Neem gerust eens contact op met één van onze corporate finance of forensics & recovery adviseurs. Dan helpen wij u met het maken van meest passende keuze voor uw persoonlijke situatie.

 

Bron: KvK

Deze blog is geschreven door