De tas van… Gijs Verhaak

De tas van… Gijs Verhaak

winter 2019/2020

Gijs Verhaak is eigenaar van het bedrijf Sima, dat papier en stationery voor onder andere Hema en Action ontwerpt en importeert. Gijs houdt zich bezig met de in- en verkoop en begeleidt en stimuleert het ontwikkelproces. Daarnaast is hij degene met de kennis van het Verre Oosten. Zonder zijn medewerkers kan hij zijn werk niet doen, dus hij noemt zichzelf liever aanvoerder dan eigenaar. De vaste reisgenoot van Gijs is geen tas, maar een compacte koffer.

de tas van gijs verhaak - eigen ontwerpen

Eigen ontwerpen

“Het grootste gedeelte van onze handel is private label. Dit zijn de massaproducten; de gewone schriften, college- en schrijfblokken die naar grote retailers, schoolleveranciers en kantoorboek-handels gaan. Daarnaast ontwerpt Sima producten als etuis, pennen en schriften met vrolijke prints. Het gebruik van papier wordt steeds minder en we vinden het een uitdaging meer de fashionkant op te gaan. Het moet natuurlijk wel functioneel blijven, maar ook leuk. We hebben er sinds kort een merk aan gekoppeld, omdat dat meer herkenbaarheid geeft. We merken dat mensen de spullen graag kopen en er meer van willen hebben. We ontwerpen in Nederland en de spullen worden in Azië gemaakt. Ik ga daar ongeveer vier keer per jaar naartoe. Ik bezoek dan beurzen, kijk wat de stand van zaken is, ga bij leveranciers langs en onderhoud mijn relaties. Ook ga ik ongeveer vier keer per jaar in Europa naar klanten of beurzen. Ik heb altijd dezelfde koffer bij me als ik reis, met dezelfde items erin. Het is belangrijk dat wat ik meeneem naast onze producten licht is, omdat de producten die ik bij me heb best zwaar zijn.”

 

Efficiënt reizen

“Ik heb altijd een mapje bij me met daarin zakjes met cashgeld van de landen waar ik naartoe ga en kaartjes van de hotels waar ik verblijf. Die laat ik dan aan de taxichauffeur zien. Op deze manier kan ik meteen vooruit als ik aankom en verlies ik geen tijd met randzaken. Ik geef ook altijd cashgeld aan de mensen die met mij meereizen, want je moet meteen iets kunnen regelen als er iets gebeurt. Het is erop gericht dat alles kan doorgaan. Ik heb de zaken graag onder controle en ik wil veel resultaat uit een reis halen.”

 

de tas van gijs verhaak - tussendoortjesTussendoortjes

Het efficiënte reizen zie je ook terug in het feit dat Gijs wat te eten bij zich heeft. “Ik heb altijd fruit en Sultana’s bij me en een flesje water. Als ik op een beurs ben, neem ik weinig pauze. Op deze manier kan ik even snel mijn honger stillen en weer door.”

 

de tas van gijs verhaak - kleurstalenPantone kleurstalen

“Om goede afspraken te kunnen maken over welke kleuren er moeten worden gebruikt in de producten, heb ik kleuren-waaiers bij me. Als ik tegen een Chinese fabrikant zeg: ‘ik wil dit in Pantone 383 gedrukt hebben’, dan weet hij wat ik bedoel. Het is een internationaal gebruikte kleurentaal. Ik heb ook altijd producten bij me om precies te kunnen laten zien wat ik wil.”

 

 

 

de tas van gijs verhaak - kledingTas met kleding

“Ik heb een tas met voor één dag kleren in mijn handbagage. Ik heb namelijk al meerdere keren meegemaakt dat mijn koffer niet aankwam. Ook is het een keer voorgevallen dat mijn spullen al in het vliegtuig zaten en vervolgens de vlucht werd gecanceld. Ik moest toen blijven overnachten. Als je dan geen spullen bij je hebt, is dat echt onaangenaam.”

 

 

de tas van gijs verhaak - stationary

 

 

 

Dit artikel verscheen in het magazine ‘samen maken we toekomst’, editie winter 2019/2020, gedrukt in december 2019. Twee keer per jaar brengt Joanknecht dit magazine uit voor haar relaties. Magazine ontvangen? Laat het ons weten: Tel. +31 40 844 70 00 of via info@joanknecht.nl. Wil je reageren, heb je een vraag of feedback voor ons? Neem dan gerust contact op met Marlies Vervoordeldonk, hr- en communicatiemedewerker bij Joanknecht via tel. +31 40 240 9493 of via mvervoordeldonk@joanknecht.nl.