Een efficiënte productie

Een efficiënte productie

winter 2019/2020

Euro-Techniek maakt onderdelen van metaal en kunststof voor bijvoorbeeld elektrotechniek, medische apparatuur en automotive. In bijna zestig jaar tijd heeft het bedrijf zich gespecialiseerd in het produceren van hele kleine onderdelen. Dat vraagt om een nauwkeurige werkwijze, van mens en machine.

Het Brabantse bedrijf maakt veel producten op maat. “Wij zijn al vroeg in het ontwikkelproces van een product betrokken”, legt directeur Roland Sniekers uit. “In de ontwerpfase zorgen wij ervoor dat het product optimaal maakbaar en zo goedkoop mogelijk is.”

 

Goede relatie met de klant

Vervolgens gaat Euro-Techniek aan de slag met het maken van een stempel of matrijs. Dat is een mal waarmee metalen of kunststof onderdelen worden gemaakt. Voor ieder onderdeel is een specifieke mal nodig. “Wij zijn een van de weinige bedrijven in de regio die zelf gereedschap maken”, vertelt Roland. “Het gereedschap is specifiek voor één klant. Wij maken met dat gereedschap vaak tientallen jaren producten voor dezelfde partij.”

 

De langetermijnrelatie met de klant, die vaak gebaseerd is op vertrouwen, vindt hij erg belangrijk. “Ik kies er bewust voor om geen consumentenproducten te maken. Daarin gaan de veranderingen zo snel. Nu maken we producten die langer meegaan. Dat is voor zowel ons als onze klant meer rendabel.”

 

Steeds een stapje verder

Om die reden maakt Euro-Techniek vaak ingewikkeldere producten die meer aandacht vereisen. “Simpele producten laten klanten wel in Oost-Europa of China maken”, stelt Roland. “Het is voor ons een uitdaging om onze techniek steeds een stapje verder te brengen om aan de wensen van een klant te voldoen.” Euro-Techniek maakt vaak hele kleine en nauwkeurige producten, bijvoorbeeld met gaatjes die kleiner zijn dan een haar. Of producten die gemaakt zijn van heel dun materiaal.

 

Hierdoor is het bedrijf op het gebied van productie steeds op zoek naar verbetering. Zo staat de eerste robot die onderdelen automatisch tussen de stempels of matrijzen kan leggen nu in de fabriek. “Dat werk wil ik mijn mensen niet meer laten doen voor grote series. Het is saai en belastend omdat je steeds dezelfde handeling doet.” De robot moet nu verder worden getest en afgesteld voor het optimale resultaat; een efficiëntere productie.”

 

Automatisch bijstellen

“Daarnaast werken we onder andere met visionsystemen. Dit is een camera met software die producten ‘scant’ en kan bepalen of het product goed is of niet.” Zo kunnen medewerkers eventuele afwijkingen snel vaststellen en bijsturen. Ook hier ziet Roland nog mogelijkheden. “Het zou fantastisch zijn als eventuele afwijkingen van een product via sensoren en software doorgegeven worden aan de machine zodat deze automatisch bijstelt.” Volgens Roland zijn er nog veel meer processen die beter, sneller of gemakkelijker kunnen. Hij blijft op zoek naar kansen voor zijn bedrijf en zijn medewerkers.

 

 

 

Dit artikel verscheen in het magazine ‘samen maken we toekomst’, editie winter 2019/2020, gedrukt in december 2019. Twee keer per jaar brengt Joanknecht dit magazine uit voor haar relaties. Magazine ontvangen? Laat het ons weten: Tel. +31 40 844 70 00 of via info@joanknecht.nl. Wil je reageren, heb je een vraag of feedback voor ons? Neem dan gerust contact op met Marlies Vervoordeldonk, hr- en communicatiemedewerker bij Joanknecht via tel. +31 40 240 9493 of via mvervoordeldonk@joanknecht.nl.