Datacenter Interconnect verbindt de wereld

Datacenter Interconnect verbindt de wereld

winter 2019/2020

Internetbankieren, mailen, whatsappen, bellen of een reis boeken. Alles wat je op internet doet, gaat via een datacenter. Een datacenter is verantwoordelijk voor de internetinfrastructuur, de digitale weg van A naar B. “Iedereen gaat er tegenwoordig vanuit dat alles met elkaar verbonden is en dat die verbindingen altijd werken”, stelt Rob Stevens, ceo van Interconnect. “Daar zorgen wij voor.”

Wat begon als een internetdienst op de zolderkamer van het ouderlijk huis, groeide uit tot het grootste datacenter van Zuid-Nederland. “Mijn broer en ik begonnen hier 24 jaar geleden mee toen websites en e-mail in opkomst waren”, vertelt Rob. Inmiddels huisvest het bedrijf tienduizenden servers verdeeld over twee locaties, in Eindhoven en Den Bosch. De kans is groot dat een van jouw whatsappjes, mailtjes of facturen ooit via een van de servers uit de datacenters van Interconnect is verstuurd.

 

Zekerheden inbouwen

De internetinfrastructuur bestaat uit servers waarop gegevens worden verzameld, opgeslagen of verstuurd. Daarnaast zijn ook verbindingen en stroom nodig. “Bij ons is betrouwbaarheid het meest belangrijk”, stelt Rob. In de eerste plaats gaat dat om de techniek, de hardware. “Wij voeren de volledige IT-infrastructuur dubbel uit en monitoren de volledige omgeving”, vertelt hij.

 

Ook op softwaregebied worden de nodige maatregelen genomen. Het bedrijf werkt bijvoorbeeld altijd volgens het vierogenprincipe. Dat wil zeggen dat er altijd een tweede persoon is die handelingen nakijkt, bijvoorbeeld wanneer er software geüpgraded wordt. “Zo lopen we het minste risico op fouten.”

 

Niet alle servers in het gebouw zijn in beheer van Interconnect. “Sommige klanten, zeker bedrijven met privacygevoelige informatie zoals banken of telefoon-providers, hebben eigen apparatuur. Wij leveren dan alleen voorzieningen als stroom, netwerkverbindingen en fysieke beveiliging”, legt Rob uit. Het datacenter heeft in dit geval geen toegang tot de data. “Aan de digitale beveiliging, zoals wachtwoorden en versleutelde data, kunnen we dan weinig doen.”

 

“Betrouwbaarheid is het meest belangrijk voor ons”

 

Noodvoorzieningen

Wel zijn er tal van fysieke maatregelen om de werking van het datacenter te garanderen. Zo zijn er grote aggregaten voor als de stroom uitvalt. Er is ook een heel nauwkeurig brandmeldsysteem dat een beginnende brand kan detecteren voordat mensen die kunnen ruiken of zien. Bovendien zijn er dag en nacht bewakers aanwezig. Om er zeker van te zijn dat informatie niet verloren gaat door invloeden van buitenaf, worden er regelmatig back-ups gemaakt. “Deze wisselen we uit tussen onze locaties in Den Bosch en Eindhoven”, zegt Rob. “Mocht er dan in Eindhoven een calamiteit zijn, dan is de back-up in Den Bosch altijd nog aanwezig.” Hij geeft toe dat de maatregelen soms ver gaan, “maar we moeten overal op voorbereid zijn.”

 

Volledige controle

Het gezegde ‘beter voorkomen dan genezen’ geldt hier bij uitstek. Alle maatregelen zijn beschreven in vaste processen. “Iedereen dient deze te volgen”, vertelt Rob. “Hierdoor hebben wij controle over wat er in het datacenter gebeurt.” Om ook aan klanten te kunnen laten zien dat Interconnect alles onder controle heeft, loopt Joanknecht jaarlijks de processen na en stelt daarna een onafhankelijke assuranceverklaring op. “Met de zogenoemde ISAE 3000/SOC2-rapportage kunnen wij aan klanten laten zien dat we overal aan gedacht hebben”, zegt hij. “Het hoort bij onze betrouwbaarheid als datacenter.”

 

”We moeten overal op voorbereid zijn”

 

Verklaring voor beveiliging gegevens

Organisaties besteden processen steeds vaker uit aan serviceorganisaties. Software-as-a-Service-providers, datacenters en vermogensbeheerders zijn voorbeelden van serviceorganisaties. Het is belangrijk dat zo’n serviceorganisatie kan laten zien hoe het gegevens beveiligt, zowel fysiek als digitaal. Voor Interconnect voert Joanknecht een ISAE 3000/SOC2-audit uit. Hierin worden technische aspecten, zoals security en availability, getoetst aan de hand van internationaal erkende auditstandaarden.

 

Interconnect

  • In Eindhoven en Den Bosch 8.000 m2 datacenter
  • 85 mensen in dienst
  • Tienduizenden fysieke servers en meer dan honderdduizend virtuele computers
  • Interconnect rekent met exabytes, dat is een getal met 18 nullen
  • Wat is een 1 met honderd nullen? Een Googol

 

 

 

Dit artikel verscheen in het magazine ‘samen maken we toekomst’, editie winter 2019/2020, gedrukt in december 2019. Twee keer per jaar brengt Joanknecht dit magazine uit voor haar relaties. Magazine ontvangen? Laat het ons weten: Tel. +31 40 844 70 00 of via info@joanknecht.nl. Wil je reageren, heb je een vraag of feedback voor ons? Neem dan gerust contact op met Marlies Vervoordeldonk, hr- en communicatiemedewerker bij Joanknecht via tel. +31 40 240 9493 of via mvervoordeldonk@joanknecht.nl.