Familiebedrijf DM Wheel Systems

Familiebedrijf DM Wheel Systems

winter 2019/2020

Bij DM Wheel Systems in Boxtel worden wielen en wielsystemen gemaakt. Het bedrijf levert onder andere aan VDL Groep, Efteling en DAF Trucks. Het familiebedrijf is in handen van de derde generatie Van Schaaijk: Frank en Christian. Frank nam in 2006 het bedrijf over en zijn broer Christian kwam in 2015 in het bedrijf. Na een hobbelige start loopt het nu op rolletjes.

Het familiebedrijf zit precies een jaar in een nieuw pand, waar zowel het kantoor als de fabriek gevestigd zijn. Het is open en transparant opgezet. Veel van de historie van het bedrijf is terug te zien in de aankleding: een industriële sfeer en veel foto’s van vroeger. Er is een nostalgiekamer die helemaal in jarenzestigsfeer is ingericht, met elementen uit de geschiedenis van het bedrijf. Het personeel kan naar een gym en heeft zo thuis meer qualitytime. De sfeer is los, geen pakken en stropdassen, gewoon lekker jezelf zijn.

 

Wielen

Opa Kees begon na de oorlog met het reviseren van kapotte machines voor bedrijven in Boxtel. Er waren namelijk nog geen nieuwe machines te koop. Enrico: “Toen vroeg een slachterij of er ook zwenkwielen konden worden gemaakt met een centerloze kop. Dan heb je een groter vlak om het draagvermogen op te vangen. Zo is het bedrijf van lieverlee gegroeid en zijn we per toeval in de wielen gerold. Ik heb het in 1979 overgenomen en het verder uitgebouwd. Mijn vader was echt een ambachtsman en stond zelf in de fabriek. Hij liet het zakelijke stuk aan anderen over. Ik heb dat omgedraaid.”

 

Noodgedwongen

Zoon Frank ging noodgedwongen in het bedrijf werken toen zijn vader het voor zijn gezondheid rustiger aan moest gaan doen. “Toen ik vijftig was, heb ik een openhartoperatie gehad”, legt Enrico uit. “Ik ben daarna halve dagen gaan werken. Op dat moment kwam Frank in de fabriek en de verkoop werken. Ik was er eigenlijk nog niet aan toe om afstand te nemen.” Frank: “We zaten er allemaal niet op te wachten. Ik ben ook helemaal niet technisch, Christian is dat wel, maar die was toen veertien jaar, dus dat was geen optie. Het was niet zo’n leuke tijd in het begin. Je moet sneller volwassen worden dan waar je aan toe bent. Maar dat ik niet technisch ben, wil niet zeggen dat ik niet kan ondernemen.” In 2006 nam Frank het bedrijf over. Enrico werd zestig en hij stopte ermee.

 

Zonen Christian en Frank

 

Tegenslag

Kort na de overname fuseerde DM Wheel Systems met een Zaans bedrijf om meer schaalgrootte te krijgen. “Maar we kregen een zakelijk geschil met mijn fusiepartner”, vertelt Frank. “We hebben vier jaar in rechtszaken gezeten tot er een schikking kwam en hij uit het bedrijf ging. Eind 2008 kwam de algehele crisis. Onze omzet daalde met 30%. We hebben intern wat strubbelingen gehad en ons dak was eraf gewaaid. Dus het zat een paar jaar niet mee. Dit was allemaal kort nadat ik het bedrijf overgenomen had.”

 

Techneut

In de tijd dat broer Christian erbij kwam, was ondertussen een stijgende lijn ingezet: “Ik werkte al langer in het bedrijf als bedrijfsleider, en in 2015 zijn Frank en ik het echt samen gaan doen. Ik wilde net als opa altijd al iets met mijn handen doen. Ik heb bewust het ambacht geleerd. Ik heb de opleiding werktuigbouwkunde gedaan en daarna nog machinaal verspanen en lassen. Op aanraden van pa heb ik ook bij verschillende bedrijven stage gelopen. Nu houd ik me nog steeds bezig met techniek, maar dan op een andere manier. Ik kijk naar nieuwe technieken, zoek nieuwe machines uit en onderzoek met mensen op de vloer hoe iets sneller kan. We zijn aan het automatiseren en hebben een aantal robots neergezet. Vanuit mijn technische achtergrond en door wat ik bij andere bedrijven heb gezien, weet ik heel goed wat we nodig hebben en wat we kunnen verbeteren.”

 

”We zijn per toeval in de wielen gerold” ~Enrico

 

Innovatie

Het gaat nu dus goed met het bedrijf. Hiervoor hebben ze een paar verklaringen. Frank: “We zijn in Nederland blijven produceren. Dat kwam omdat we pas laat naar Azië gingen om daar producten te laten maken. Maar onze onderdelen kwamen daar uit dezelfde fabriek als van de concurrentie en daar zagen wij niet zoveel toegevoegde waarde in. We zijn altijd trouw gebleven aan onze Europese leveranciers. Met een aantal deed opa al zaken en daar werkt ondertussen ook de derde generatie. Dat geeft binding en dan blijf je elkaar ondersteunen. Een andere reden is dat we wilden moderniseren om met minder mensen meer voor elkaar te krijgen. We zijn gaan automatiseren en robotiseren en dan zie je de kostprijzen dalen.

 

Nog een reden is dat we naast wielen ook wielsystemen zijn gaan maken. Om een wiel aan te drijven heb je een as nodig. Wij zijn die assen gaan maken omdat we toch de machines hadden. Geen enkel ander wielenbedrijf doet dit, dus dan kun je als leverancier echt toegevoegde waarde bieden aan je afnemers. Dat is de grootste winst van het zelf blijven doen: weg van de gebaande paden en het tegendeel proberen te bewijzen. En dat doen we
nu weer, want iedereen rent op dit moment Engeland uit door de aanstaande Brexit en wij zijn DM Wheel Systems UK aan het oprichten. Dus we zwemmen weer tegen de stroom in, omdat we denken dat de markt zich weer een keer herstelt en dan moeten we daar al zitten en operationeel zijn.”

 

 

Vader Enrico

 

Trotse vader

“Mijn zonen doen het heel goed”, zegt Enrico. “Ik ben heel trots. Ik kom nog bijna iedere dag langs. In de zomer toen iedereen op vakantie was, heb ik nog aan de draaibank gestaan. Binnenkort is er een beurs in Zuid-Duitsland, dan gaat mijn vrouw ook mee. We gaan dan naar de beurs en daarna met zijn vieren een paar dagen weg, de bergen in, skiën, lekker uit eten, even qualitytime.”

 

 

 

Dit artikel verscheen in het magazine ‘samen maken we toekomst’, editie winter 2019/2020, gedrukt in december 2019. Twee keer per jaar brengt Joanknecht dit magazine uit voor haar relaties. Magazine ontvangen? Laat het ons weten: Tel. +31 40 844 70 00 of via info@joanknecht.nl. Wil je reageren, heb je een vraag of feedback voor ons? Neem dan gerust contact op met Marlies Vervoordeldonk, hr- en communicatiemedewerker bij Joanknecht via tel. +31 40 240 9493 of via mvervoordeldonk@joanknecht.nl.