Budgettering in het mkb: waarom?

Budgettering in het mkb: waarom?

20 oktober 2021

Als de herfst zijn intrede doet, wordt in veel ondernemingen gestart met de budgetteringscyclus. Dat kan ontaarden in diverse budgetteringsrondes, eindeloze spreadsheets en veel overleg. Met een beetje geluk heb je begin januari het budget vastgesteld. Maar in februari ontstaat een nieuwe pandemie, een geweldige nieuwe businessopportuniteit of zegt je grootste klant op. Kortom, na een maand kan je budget de prullenbak in.

Beyond budgeting: budgettering 2.0

Het beyond-budgeting-model is een interessant alternatief. Letterlijk betekent het ‘budgetteren voorbij’. Het beyond-budgeting-model is in 1998 in Londen ontstaan door de BBRT (beyond-budgeting-round-table) en wordt door steeds meer ondernemingen omarmd. De voordelen die deze ondernemingen benoemen zijn: hogere handelingssnelheid, lagere kosten, meer toekomstgerichtheid en hogere kwaliteit en commitment van medewerkers.

 

Traditionele budgettering

De BBRT noemt traditionele budgettering een prestatiecontract dat wordt afgesloten tussen de onderneming en het management. Managers worden afgerekend op de mate waarin ze in staat zijn geweest het budget te realiseren. Dat werkt manipulatie, oprekken van grenzen (ethische en boekhoudkundige) en soms zelfs fraude in de hand. Dit gedrag is inherent aanwezig in het budget- en beloningssysteem in veel organisaties. Daarbij kan een manager eerst proberen het budget (de norm) zo laag mogelijk te houden en daarna alles in het werk te stellen om deze norm te halen, zelfs al schaadt het de organisatie. Binnen het beyond-budgeting-principe worden de normen gezamenlijk bepaald ten opzichte van de concurrentie en de markt.

 

Versla de concurrentie, niet het budget

Beyond budgeting is een dynamisch besturingsmodel dat verdergaat dan alleen budgettering. Het uitgangspunt is autonomie voor medewerkers. Het stelt klantbehoeften centraal en zorgt voor heldere doelstellingen met daaraan gekoppeld performance-evaluatie, bijvoorbeeld op basis van managementdashboards. Beyond budgeting vereist daarom actueel inzicht en voortschrijdende prognoses. Je wilt en moet continu vooruitkijken om snel te kunnen reageren op veranderende marktomstandigheden. Mensen en middelen worden alleen gealloceerd daar waar het nodig is en waar het past in de strategie; niet omdat het in het budget staat: versla de concurrentie, niet het budget! Dit zorgt voor efficiënte processen en projecten waarbij goed wordt gelet op de kosten.

 

Implementatie

Als u dit najaar geen zin heeft in uitvoerige budgetteringsmodellen en -overleggen maar klantgericht vooruit wil kijken, helpt Joanknecht Integrated Finance u graag met de implementatie van beyond budgeting.

 

Neem contact op met uw vaste contactpersoon bij Joanknecht of een van onze specialisten van Integrated Finance.

 

Quinten Kolvenbach | 040 240 9475 | qkolvenbach@joanknecht.nl

 

Lees hier het verhaal van Joosten Products die gebruikmaakt van onze dienstverlening op dit gebied.