Welkom bij Joanknecht: CytoSMART

Welkom bij Joanknecht: CytoSMART

zomer 2020

Midden in Eindhoven, in het hart van de Brainportregio, zit CytoSMART. Het techbedrijf maakt verschillende slimme apparaten om het onderzoek in laboratoria te versnellen en te verbeteren. CEO Joffry Maltha ontvangt ons in het kantoor van de start-up aan de Emmasingel.

In het lange, smalle kantoor staat naast het verwachte kantoormeubilair ook een glazen ‘kas’. Een aparte ruimte waar met precisie gewerkt wordt aan de kleinste onderdelen van de apparaten. In acht jaar tijd bracht het bedrijf verschillende producten op de markt en groeide het aantal medewerkers van 4 naar 57. “We zijn inmiddels drie keer verhuisd,’’ zegt Joffry. “We groeien hard, al kan dat natuurlijk altijd harder, en we leren nog iedere dag.”

 

“Ik denk dat we dit bedrijf nergens anders in de wereld op hadden kunnen zetten dan in Eindhoven”

 

 

Het nieuwste apparaat van CytoSMART is een soort microscoop die niet alleen foto’s maar ook filmpjes van cellen kan maken. Dit zorgt ervoor dat de werking van medicijnen, bijvoorbeeld om een tumor te verkleinen, veel beter in de gaten gehouden kan worden.

 

Betere kwaliteit cellen

Met gepaste trots vertelt Joffry hoe het bedrijf ooit begon. “Jan-Willem, de mede-eigenaar, en ik kwamen veel bij laboratoria. We zagen dat de kwaliteit van cellen voor experimenten slecht gemeten kon worden. De cellen worden bewaard in een incubator, een soort omgekeerde koelkast die de cellen niet koelt maar juist op lichaamstemperatuur houdt. Laboranten wisten niet wat er in die incubator gebeurde. Hierdoor wisten zij ook niet of de cellen van voldoende kwaliteit waren om een experiment mee uit te voeren.”

 

Daar hebben Joffry en Jan-Willem een oplossing voor bedacht. Een scanner, die in de incubator duizenden foto’s – die samen een soort filmpje vormen – van de cellen kan maken. “Zo komt bijvoorbeeld de celdeling heel nauwkeurig in beeld.” Op die manier kunnen bedrijven de kwaliteit van de cellen goed monitoren.

 

Corning Cell Counter: een apparaat om cellen sneller te tellen.

 

Meer en groter

Het verschil met een normale microscoop is dat de scanner van CytoSMART een filmpje maakt in plaats van foto’s. Door middel van beeldanalyse-algoritmes (kunstmatige intelligentie) kwantificeert de scanner de plaatjes. Bovendien kan de scanner een groter oppervlak, en daarmee veel meer cellen, tegelijk bekijken.

 

Het apparaat kan het onderzoek naar bijvoorbeeld medicijnen om de groei van tumoren te remmen verder brengen. Joffry: “Door de filmpjes is heel duidelijk in beeld wat het effect van de medicijnen is.” Op dit moment verkoopt de start-up zijn scanners voornamelijk aan instanties die bezig zijn met oncologisch onderzoek, maar er zijn waarschijnlijk veel meer, vooralsnog niet bekende, mogelijke toepassingen van het apparaat. “Met een mooi woord is dat een enabling technology, een technologie die het mogelijk maakt om nieuwe dingen te doen.”

 

Cytosmart OMNI: een flexibele, compacte en snelle scanner om levende cellen door de tijd heen te monitoren.

Uniek

CytoSMART heeft een gloednieuw en uniek product in handen. “Wij hebben er bewust voor gekozen om alles zelf te ontwikkelen, van de hardware en mechanica tot de software en de algoritmes. Dat is niet gebruikelijk bij start-ups . Veel jonge bedrijven besteden zaken meestal snel uit,’’ vertelt Joffry. “Omdat wij bezig zijn met een compleet nieuwe technologie hebben we alle kennis in huis gehaald.” Het grootste deel van de omzet investeert de start-up weer in onderzoek en ontwikkeling.

 

 

 

 

“We hebben dit bedrijf opgericht met een bepaald idee over technologie. Het is bijzonder om te zien dat onze medewerkers zich daar nu mee vereenzelvigen”

 

Een jong team

Bij een jong bedrijf met een nieuwe technologie horen volgens Joffry ook jonge medewerkers . “De technologie voor beeldanalyse die wij gebruiken, bestond vijf jaar geleden nog niet. Om verder te ontwikkelen hebben we mensen nodig die hiervoor opgeleid zijn,’’ legt de CEO uit. Beschuit met muisjes op de lunchtafel bevestigt zijn verhaal. “Ik denk dat het een voorrecht is om met jonge, gepassioneerde mensen te werken,’’ gaat hij verder. “We hebben dit bedrijf opgericht met een bepaald idee over technologie. Het is bijzonder om te zien dat onze medewerkers zich daar nu mee vereenzelvigen.”

 

Bijzonder ecosysteem

Naast de medewerkers is Joffry ook blij met de regio waarin zijn bedrijf gevestigd is. “Ik was nooit zo’n voorstander van het vermarkten van Eindhoven als unieke regio. Maar er zit wel een kern van waarheid in. Ik denk dat wij dit bedrijf nergens anders in de wereld op hadden kunnen zetten,’’ zegt hij. “Hier is een enorme bundeling van kennis en productiecapaciteit rond innovatieve technologieën. Een ecosysteem van grote én kleine toeleveranciers. Dat vind je nergens anders in de wereld.”

 

Het is niet voor niks dat Joffry koos voor een accountant dicht bij huis. “We groeien hard als bedrijf, ook internationaal, en dat zorgt voor een complexer financieel plaatje.” Daarom heeft het bedrijf recentelijk de overstap gemaakt van een administratiekantoor naar een accountancykantoor. “Een medewerker had goede ervaringen met Joanknecht, zodoende zijn we in gesprek geraakt,’’ legt hij uit. “Joanknecht is niet zo’n groot kantoor dat er weinig persoonlijke aandacht is voor klanten, maar wel groot genoeg om te beschikken over alle nodige kennis omtrent internationaal werken. Dat past goed bij ons bedrijf.”

 

 

 

Dit artikel verscheen in het magazine ‘samen maken we toekomst’, editie zomer 2020, gedrukt in juni 2020. Twee keer per jaar brengt Joanknecht dit magazine uit voor haar relaties. Magazine ontvangen? Laat het ons weten: Tel. +31 40 844 70 00 of via info@joanknecht.nl. Wil je reageren, heb je een vraag of feedback voor ons? Neem dan gerust contact op met Marlies Vervoordeldonk, hr- en communicatiemedewerker bij Joanknecht via tel. +31 40 240 9493 of via mvervoordeldonk@joanknecht.nl.