Springplank biedt perspectief aan mensen die in een uitzichtloze situatie zitten

Springplank biedt perspectief aan mensen die in een uitzichtloze situatie zitten

winter 2020/2021

Springplank is een maatschappelijke organisatie die hulp biedt aan mensen die dakloos worden. Dit doen ze door werk in te zetten. Directeur Thijs Eradus werkte al jaren met daklozen, maar zag de doelgroep veranderen en vond dat voor hen een andere aanpak nodig was. Hij begon daarom in 2013 met Springplank. Zijn broer Bart Eradus kwam in 2017 in het bedrijf als financieel directeur. 

“Ons doel is om mensen weer perspectief te geven, en wij denken dat werk daarvoor de juiste katalysator is,” aldus Thijs. En die formule blijkt succesvol. Na Springplank 040 in Eindhoven volgden Springplank 013 en 073 in Tilburg en Den Bosch. Er loopt ook een pilot in Utrecht. Vanaf 2021 gaan ze in Eindhoven de hele maatschappelijke opvang organiseren en opnieuw inrichten.

 

Perspectief bieden

“Als mensen geen woning en geen werk meer hebben, voelen ze vaak geen perspectief meer,” vertelt Thijs. “Er zijn vaak flink wat teleurstellingen aan voorafgegaan, want je wordt natuurlijk niet zomaar dakloos. Mensen hebben bijvoorbeeld financiële problemen, een drugsverslaving of een verstandelijke beperking. Er zijn allerlei redenen waardoor mensen hun hoofd niet meer boven water kunnen houden. Wij bieden mensen in deze situatie weer perspectief door werk in te zetten. Daardoor krijgen ze weer structuur en een doel in hun leven. Maar als je dakloos bent, heb je ook huisvesting nodig. Dat bieden wij ook. Eerst kom je op onze opvanglocatie, Opstart040, in een groepskamer met vijf personen. Daarna stroom je snel door naar een eigen kamer op de bovenverdieping. Van daaruit ga je naar een eigen plek. Zo ervaar je letterlijk het perspectief. We hebben nu ongeveer honderd woonplekken waar mensen in ieder geval tijdelijk kunnen wonen. Zoals in de Philips-bedrijfsschool, dit is flexwonen via Holland2Stay van Foolen & Reijs, en in groepspanden, bijvoorbeeld die op de Stratumsedijk van Trudo. Als mensen een woonplek hebben gaan ze een traject in bij Springplank.”

 

 

“Als mensen geen woning en geen werk meer hebben, voelen ze vaak geen perspectief meer” ~ Thijs Eradus

 

 

Bart: “We zetten een stip op de horizon, maar we verwachten wel een tegenprestatie. We pakken alle leefgebieden aan waar problemen zijn. Het enige wat we zeggen is: ‘U moet wel gaan werken.’ En het liefst betaald werk, maar als dat niet lukt kan een dagbestedings- of activeringstraject worden ingezet. Als ze maar iets doen, want voor iedereen geldt, als je de hele dag thuis zit, ga je meestal niet de juiste dingen doen.”

 

130 mensen begeleid naar werk en wonen in 2020

70% vindt een betaalde baan

70% heeft weer een plek om te wonen

 

 

Ander soort daklozen

Toen Thijs nog bij Neos (regionale opvang, red.) werkte, zag hij dat er een hele andere groep ontstond die dakloos raakte. Mensen die hun woonplek kwijtraakten, maar die minder grote problemen hadden dan andere daklozen. “Dat probeerde ik binnen Neos te veranderen, maar dat lukte niet. Toen er een reorganisatie kwam ben ik gegaan. Ik wilde graag met daklozen blijven werken en dacht: ‘Dan ga ik het zelf doen’, en zo ben ik Springplank begonnen. Ik dacht altijd al: ‘Zet nou eens werk in.’ Bij de verslaafden ook hoor, dan ging ik met hen het fietsenhok schoonmaken en vervolgens gebruikten ze minder.”

 

“Toen ik startte, was het klein en nog wel behapbaar, maar toen kwam Den Bosch erbij. Ik ben een hulpverlener, en niet zo handig met cijfers. Mijn beste vriend zei: ‘Jouw broer Bart zit toch in de accountancy, waarom vraag je hem niet?’” Bart: “Ik heb daar even goed over na moeten denken, maar we kennen elkaar goed. Er is vertrouwen en respect naar elkaar. Ik zag al heel snel, hier gebeurt iets unieks, dit verhaal klopt. Maar ik zag ook een structuur, die minder stabiel was dan het verhaal. Daar zijn we samen heel hard aan gaan trekken. Want als je met vijf man werkt, doet iedereen alles met zijn hart. Maar nu hebben we 35 man in dienst. We zijn dus meer procesgewijs dan intuïtief gaan werken. Dat is mijn saaie rol, om die processen erin te fietsen. Daardoor zijn we weer gegroeid, Tilburg is erbij gekomen, en in Den Bosch zijn we verder uitgebreid. En we gaan vanaf komend jaar hier in Eindhoven de hele maatschappelijke opvang organiseren en anders inrichten. Dat wil niet zeggen dat we alles ook uitvoeren, maar wij doen het organisatorische stuk en het management en regelen alles met de gemeente. Wij zijn verantwoordelijk voor de voorzieningen, en dan voeren Neos, Ervaring die staat, Novadic, GGzE en het Leger des Heils uit. Het is spannend, maar we hebben bewezen dat we het kunnen, dus ik maak me er niet heel veel zorgen over.”

 


Johan van der Heijden

“Ik werd door omstandigheden dakloos en kwam bij nachtopvang ‘t Eindje terecht. Daar verwezen ze me na een tijdje gelukkig door naar Opstart040. Dat was een stuk beter, schoner en ruimer en er kwam een ander soort mensen. Ik vond daar rust. Ik heb de eerste periode zelf geprobeerd om werk te vinden, maar ik had toch wat hulp nodig. Ik verkoop als zzp’er energiecontracten bij mensen aan de deur, maar ik had de pech dat ik op een ongelukkig moment ergens wegging, en daarna kwam de lockdown. Ik heb nu een bedrijf gevonden dat mij betere voorwaarden biedt. Voor mijn financiën heb ik een bewindvoerder gekregen. Omdat er nu structuur is in mijn financiën, heb ik rust in mijn hoofd en kan ik me op werk richten. Tijdens de lockdown zijn we onder leiding van topchef Mounir Toub gaan koken voor de mensen in de opvang en voor de buurt. Dat koken doe ik erg graag, ik vind de keuken een fijne plek.”

 


 

Dit artikel verscheen in het magazine ‘samen maken we toekomst’, editie winter 2020/2021, gedrukt in november 2020. Twee keer per jaar brengt Joanknecht dit magazine uit voor haar relaties. Magazine ontvangen? Laat het ons weten: Tel. +31 40 844 70 00 of via info@joanknecht.nl. Wil je reageren, heb je een vraag of feedback voor ons? Neem dan gerust contact op met Marlies Vervoordeldonk, hr- en communicatiemedewerker bij Joanknecht via tel. +31 40 240 9493 of via mvervoordeldonk@joanknecht.nl.