Registreer uw vennootschap binnenkort in het UBO-register

Registreer uw vennootschap binnenkort in het UBO-register

15 december 2021

De deadline voor ondernemingen om zich te registreren in het UBO-register komt steeds dichterbij. Bestond uw bv of de stichting waarvan u bestuurder bent al voor 27 september 2020? Kijk dan op KVK.nl/UBO of u uw UBO’s moet inschrijven; dit is afhankelijk van de rechtsvorm en geldt ook voor andere vormen dan de bv of stichting. De tekenbevoegde van uw organisatie moet de UBO-opgave verzorgen. Of u vraagt een notaris dit te doen.

Wat is de gedachte achter het UBO-register?

Door een juiste inschrijving wordt inzichtelijk welke personen bij welke bedrijven of instellingen betrokken zijn. Dat is handig voor het voorkomen van witwassen en het financieren van terrorisme. En dat is weer goed voor een gezond ondernemersklimaat in Nederland (en Europa, want ieder land in de EU heeft een UBO-register). UBO staat voor ‘ultimate beneficial owner’ oftewel de ‘uiteindelijke belanghebbende’ van de organisatie. Partijen zoals banken, beleggingsinstellingen, juridische dienstverleners en ook Joanknecht als financieel dienstverlener zijn wettelijk verplicht om bij een nieuwe cliënt het UBO-register te raadplegen. Hiermee kunnen ze vaststellen en controleren met wie ze zakendoen. Ze checken of de gegevens die bekend zijn uit eigen onderzoek overeenkomen met de informatie over uw organisatie in het UBO-register. Als dat niet zo is, wordt dit gemeld en onderzocht. Ook kunnen opsporingsdiensten controleren wie de uiteindelijke eigenaar is van of zeggenschap heeft in een organisatie om verdachte patronen en personen sneller te vinden.

 

Sancties

Aan het niet of onjuist registreren van de UBO’s zijn sancties verbonden. Bureau Economische Handhaving (BEH) ontvangt van de Kamer van Koophandel alle benodigde informatie van de organisaties waarvan de UBO’s na 27 maart 2022 niet zijn geregistreerd. BEH kan handhavend optreden. Het niet (tijdig) voldoen aan de registratieverplichting of het doorgeven van verkeerde informatie is een economisch delict. Dit kan uiteindelijk leiden tot een gevangenisstraf van maximaal zes maanden, een taakstraf of een boete van (thans) maximaal € 21.750. Daarnaast kan een onjuiste registratie aanleiding zijn voor strafrechtelijk onderzoek naar de organisatie of diens UBO’s.

 

Vragen?

Meer weten over het UBO-register? Ga naar kvk.nl/ubovragen of neem contact op met uw vaste adviseur bij Joanknecht, of met een van onze belastingadviseurs rechtsboven op deze pagina (mobile devices: onderaan).