Keuze voor grensarbeiders in de aangifte inkomstenbelasting 2020

Keuze voor grensarbeiders in de aangifte inkomstenbelasting 2020

25 maart 2021

Het is maart en dat betekent dat het weer tijd is om aangifte inkomstenbelasting (IB) 2020 te doen. Voor grensarbeiders is de aangifte inkomstenbelasting dit jaar anders dan andere jaren. Werkt u in zowel Nederland als in Duitsland of België? Dan is het belangrijk om een keuze te maken met betrekking tot het werk- of reispatroon dat in de aangifte IB verwerkt dient te worden.

Het werkpatroon van menig grensarbeider is in 2020 sterk beïnvloed door coronamaatregelen zoals grenzen en het verzoek van de overheid om thuis te werken. De grensarbeiders kunnen nu kiezen welke dagenbreuk zij willen toepassen in de IB-aangifte 2020. Dit op basis van de bilaterale afspraken tussen zowel Nederland en Duitsland als Nederland en België over 2020. Zij kunnen een van de volgende reis- en werkpatronen verwerken in hun aangifte inkomstenbelasting 2020:

 

  • Het reis- en werkpatroon op basis van de feitelijke werkdagen in de betreffende landen; of
  • het reis- en werkpatroon op basis van de hypothetische situatie dat het reis-/werkpatroon gelijk is aan het reis-/werkpatroon 2019.

 

Deze twee verschillende scenario’s kunnen aanzienlijke verschillen opleveren in de overall belastingdruk over 2020. Om een weloverwogen keuze te maken, raden wij u aan beide scenario’s door te rekenen en op basis van de uitkomsten een beslissing te nemen. Wij helpen u uiteraard graag daarbij.

 

Meer informatie

Voor vragen over de keuze van het voor u optimale reispatroon kunt u contact opnemen met uw vaste contactpersoon bij Joanknecht of de belastingadviseurs rechtsboven op deze pagina (mobile devices: onderaan). Wij staan u graag bij.