Externe versterking binnen familiebedrijf Hurkmans Groep

Externe versterking binnen familiebedrijf Hurkmans Groep

winter 2020/2021

Hurkmans Groep is een echt familiebedrijf, dat vorig jaar zijn zestigjarig jubileum vierde. Ondertussen is de derde generatie er aan het werk, Hans van de Ven is algemeen directeur. Zijn moeder is een Hurkmans, zijn vader zat vroeger ook in het bedrijf. Hurkmans Groep heeft volop groeiambities. Om dit goed vorm te kunnen geven is twaalf jaar geleden versterking van buiten de familie gehaald: Edwin Baeten trad toen aan als operationeel directeur.

Infrastructuur

Hurkmans Groep bestaat uit drie bedrijven. Ockhuizen, een bronbemalingsbedrijf. Mart Geers Limburg, die zich bezighoudt met infrastructuur binnen de industriële omgeving. En Hurkmans, een aannemersbedrijf voor alle infrastructuur onder de grond; gas, elektra, water en telecom. Dit is het grootste onderdeel van het bedrijf, er werken ongeveer 350 medewerkers. Het opereert in Zuidoost-Brabant en een deel van Limburg, voornamelijk in opdracht van Brabant Water, Enexis en WML-drinkwaterbedrijf. De drie bedrijven hebben een ding gemeen volgens Edwin: “Alles wat we doen, stoppen we onder de grond. Als wij weg zijn, zie je niks meer.”

 

”Alles wat wij doen, stoppen we onder de grond. Als wij weg zijn, zie je niks meer” ~ Edwin

 

De externe versterking

“De behoefte aan externe versterking begon in 2008,” vertelt Hans. “Ik deed de bedrijfsvoering toen alleen. Iedereen werkte keihard en de knowhow die we in huis hadden was prima voor waar we toen stonden. Maar we groeiden hard en het werd ons te veel. We hadden een bedrijfskundige nodig, iemand die weet hoe je zoiets moet inrichten. Die kwaliteiten hadden we niet binnen de familie. We waren aan het rondkijken en hadden het al eens over Edwin Baeten gehad. Toevallig stuurde hij me in die periode zijn cv.” Edwin: “Ik werkte toen bij de NRE, wat inmiddels Enexis is. Daar was ik de opdrachtgever van Hurkmans, dus we kenden elkaar goed. Ik heb daar de laatste periode alleen maar gereorganiseerd. De strategie was namelijk om zelf zo klein mogelijk te worden en zoveel mogelijk werk af te stoten naar de aannemers. Na zeven jaar was ik wel klaar met alleen maar afbouwen. Ik wilde weer gaan opbouwen, dus ik dacht, ik ga naar de overkant. Toen heb ik contact gezocht met onze aannemers, waaronder dus met Hans. We hadden altijd al een klik met elkaar, dus het ging snel. Ik paste als boerke uit Oirschot ook goed tussen de mensen uit Someren.” Hans: “Er was binnen het bedrijf echt behoefte aan structuur. Dus dan word je met open armen ontvangen.”

 

Het was voor Edwin belangrijk dat hij mede-eigenaar kon worden. “Voor mij ook,” vertelt Hans. “Ik was namelijk overtuigd van zijn kwaliteiten en ik wilde hem graag binnenhouden. Dan kun je iemand beter deelgenoot maken van de organisatie. En het zou financieel ook interessanter voor hem zijn.” Edwin: “We hadden afgesproken dat we het aandeelhouderschap na twee jaar zouden regelen, als het allemaal goed zou gaan. Maar na een halfjaar zei Hans: ‘Edwin, ik wil er werk van gaan maken.’ In 2010 ben ik toegetreden als mede-eigenaar.”

 

Goed veur mekaar

“Een familiebedrijf is anders dan een gewoon bedrijf,” vertelt Hans. “Je bent als familie samen iets gestart, en dat breidt zich steeds verder uit. Ik zie de mensen die hier werken ook als familie. Dat hebben we ook heel goed in beeld kunnen brengen bij ons jubileum. De slogan was, ‘goed veur mekaar’. In allerlei opzichten. We vierden het in de Efteling. Nadat ik een toespraak had gehouden, zei een vrouw tegen haar dochter: ‘Kijk, dat is de baas van papa.’ Toen zei haar man: ‘Je hebt niet goed geluisterd, dat is ome Hans, we zijn één familie.’ Dat is inderdaad wat we zijn.”

 

“Tot drie jaar geleden waren er nog vijf familieleden werkzaam binnen het bedrijf. Toen zijn er drie gestopt met hun actieve werkzaamheden, ze bleven wel aan als aandeelhouder. Ronny Buiting van Joanknecht heeft ons geholpen om dit te regelen. Een familiebedrijf is niet uit op kortetermijnwinst, dat zag je toen zij stopten. Het geld zit nog gewoon in het bedrijf.”

 

 

Mini-netbeheerder

“Mijn aantreden heeft Hurkmans veel verder gebracht, omdat ik goed weet wat er aan de kant van de opdrachtgever gebeurt en waar de behoeftes liggen”, zegt Edwin. “Het eerste jaar heb ik wel regelmatig mijn neus gestoten, omdat het niet zo gewaardeerd werd dat een aannemer bij de opdrachtgever kwam vertellen hoe ze het moesten doen. Dat is ondertussen veranderd, de samenwerking in de keten is helemaal gedraaid. Inmiddels wordt aan ons gevraagd hoe wij het zouden doen, die kennis zit namelijk bij ons. Onze opdrachtgevers trekken zich steeds verder terug, die voeren alleen nog directie. Voorheen waren we een maakbedrijf, nu zijn we ook de bedenkers. We worden steeds meer een mini-netbeheerder.”

 

”Er was binnen het bedrijf echt behoefte aan structuur. Dus dan word je met open armen ontvangen” ~ Hans

 

“Wat een behoorlijke impact op ons heeft is de energietransitie. Wij werken met gas, water en elektra. Het aardgas gaat ooit stoppen, maar wanneer? We zijn nog steeds veel bezig met het onderhouden en vervangen van gasleidingen. En wat worden de alternatieven dan? We zien allerlei andere vormen van warmte en elektriciteit op ons afkomen. Daarin liggen enorme uitdagingen, in technische zin, maar ook in capaciteit. De zonnepanelen schieten bijvoorbeeld als paddenstoelen uit de grond, maar het netwerk ligt volledig verkeerd om. Een netwerk begint met een transformatorstation, dat zijn de dikke kabels, en brengt de stroom naar de woning, daar ligt de dunste kabel. Die woningen leveren nu stroom terug, daar is het netwerk dus niet op ingericht.”

 

“Het is voor ons heel lastig om te bepalen waar we als bedrijf op moeten inzetten. Wij volgen de ontwikkelingen op de voet, en als we weten wat het gaat worden, spelen we daar direct op in. We houden ons al bezig met alternatieve vormen van warmte. Bijvoorbeeld met het transport van biogas. Een coöperatie van tuinders in Asten heeft een biomassacentrale gebouwd. Daar wordt door het verbranden van houtsnippers warmte opgewekt om de kassen te verwarmen. Wij leggen daar momenteel de verbindingen aan tussen die tuinders.”

 

 

 

Dit artikel verscheen in het magazine ‘samen maken we toekomst’, editie winter 2020/2021, gedrukt in november 2020. Twee keer per jaar brengt Joanknecht dit magazine uit voor haar relaties. Magazine ontvangen? Laat het ons weten: Tel. +31 40 844 70 00 of via info@joanknecht.nl. Wil je reageren, heb je een vraag of feedback voor ons? Neem dan gerust contact op met Marlies Vervoordeldonk, hr- en communicatiemedewerker bij Joanknecht via tel. +31 40 240 9493 of via mvervoordeldonk@joanknecht.nl.