EKB Nederland: maakt de transitie naar duurzaam ondernemen concreet

EKB Nederland: maakt de transitie naar duurzaam ondernemen concreet

Winter 2023/2024

Tekst: Aukje Schappin Beeld: Bas Gijselhart

Volgens Kevin Peters, oprichter en eigenaar van EKB Nederland, heeft de energiecrisis flinke impact gehad op de manier waarop bedrijven met energietransitie omgaan. “Een aantal jaren geleden wilden bedrijven vooral slim energie inkopen en voldoen aan de wet- en regelgeving. Ze hadden het druk genoeg met andere zaken. Nu wil iedereen van die rekeningen af die ineens torenhoog zijn geworden. Logisch natuurlijk. De vraag is: hoe doe je dat zo slim mogelijk? Dat is waar wij bij helpen.”

EKB Nederland ondersteunt bedrijven bij het bepalen en uitvoeren van een inkoopstrategie voor energie. Dat gaat dus vooral om financiële optimalisatie. “Daarnaast helpen we met de energietransitie om ervoor te zorgen dat bedrijven zowel voldoen aan de wet- en regelgeving als op een slimme manier verduurzamen. Energie staat nu overal op de agenda, want het gaat inmiddels om bedragen. Zeker voor de bedrijven waar wij ons op richten, grootverbruikers en multisites.”

 

De stok of de wortel

“De overheid heeft de handhaving van wet- en regelgeving in 2019 bij de bedrijven zelf neergelegd. De bewijslast ligt bij de ondernemer, die nu elke vier jaar een informatieplicht heeft richting de gemeente . Wij zagen dat in 2017 aankomen en hebben onze klanten geadviseerd om samen serieus aan de slag te gaan met de energietransitie. Aangezien we landelijk werken, komen we met meerdere gemeentes in aanraking. Sommige gemeentes zitten er zeer stringent in en gebruiken een stok. Terwijl andere gemeentes liever een wortel oppakken en met bedrijven onderzoeken wat er in samenwerking bereikt kan worden. Hoewel we natuurlijk fan zijn van die laatste, bieden we in die eerste situatie zeker toegevoegde waarde. We gaan in gesprek om alsnog de handen op elkaar te krijgen.”

 

 

Kevin Peters: “Jonge mensen willen niet meer werken in een bedrijf dat een flinke footprint achterlaat. Verduurzamen doe je dus om meerdere redenen.”

 

 

Laaghangend fruit en de lange termijn

Neem je contact op met Kevin en zijn collega’s? Dan start je met een stevige inventarisatie. Waar liggen je behoeften en pijnpunten? Waar krijg je hoofdpijn van of, erger nog, waar lig je wakker van? “Als we een helder beeld van de ondernemer en het bedrijf hebben, gaan we aan de slag met een sterke inkoopstrategie. Dat gaat meteen om het grootste bedrag. De laatste jaren fluctueren de energieprijzen zo enorm, dat een slimme strategie echt het verschil kan maken.”

 

Is dat fundament eenmaal gelegd, dan kun je met verduurzaming aan de slag. Ook dat is maatwerk. “Voldoen aan de wet- en regelgeving is één. Maar hoe realiseer je nou een goed plan van aanpak voor de komende jaren? Wij werken meestal met een termijn van vier jaar, want dan wil de overheid weer weten hoe de vlag erbij hangt. In het eerste jaar gaan we voor laaghangend fruit, zaken die zich binnen zo’n twee jaar terugverdienen en die je toch verplicht bent om te doen vanuit de overheidswetgeving. Denk aan isolatie, ledverlichting of instellingen op apparatuur. Daarna wordt het moeilijker, dan maken we strategische keuzes over duurzame investeringen die een veel langere terugverdientijd kennen.”

 

“We vinden het fijn om langdurige relaties te hebben met onze opdrachtgevers. Gewoon, omdat je blij wordt van elkaar.”

 

Toekomst-proof

“Met ons energiemanagement willen we dus op een positieve manier de toekomst van bedrijven beïnvloeden. Elkaar vooruit helpen. Dat doen we niet alleen met advies en strategie, maar bijvoorbeeld ook met begeleiding van aanbestedingen en de uitvoering ervan. We staan naast de ondernemer en blijven continu zoeken naar verbeteringen. Daar komen altijd mooie resultaten uit.”

 

 

 

Dit artikel verscheen in het magazine ‘samen maken we toekomst’, editie winter 2023/2024, gedrukt in november 2023. Magazine ontvangen of een reactie achterlaten? Laat het ons weten: Tel. +31 40 844 70 00 of via info@joanknecht.nl