Petrolhead Roel Maas over de energiemix van de toekomst

Petrolhead Roel Maas over de energiemix van de toekomst

Winter 2023/2024

Roel Maas doet met Blue River Stations Fund wat hij al ruim 25 jaar doet in zijn sector: verandering omarmen, innovatie nastreven en de markt vormgeven. De laatste jaren krijgt ook verduurzaming zijn aandacht. “De mobiliteitsbehoefte, het wagenpark en het aantal kilometers; het blijft allemaal toenemen. Daar is energie voor nodig, in welke vorm dan ook. De energietransitie is dus geen bedreiging, het is juist een kans. Wie hier flexibel op in kan spelen, heeft de toekomst in handen.”

Roel heeft een unieke carrière in de tankstation-wereld opgebouwd. Het begon kort na zijn studie bedrijfseconomie. Zijn vader had twee tankstations met een shop, waar Roel tijdens zijn studententijd met veel plezier werkte. Toen hij kans zag daar een derde aan toe te voegen, nodigde hij Roel uit om samen te gaan ondernemen. Ze maakten  een vijfjarenplan om een exploitatiebedrijf op te bouwen dat onafhankelijk van oliemaatschappijen opereerde. Het was een gouden vondst. “Na die vijf jaar heb ik mijn vader al uit kunnen kopen. Ik was 27, had een aantal filialen, zo’n 30 medewerkers en de drive om verder te bouwen. Nog een aantal jaren later had ik een mooi landelijk netwerk van 24 tankstations.”

 

Op dat moment kwam er een nieuwe speler op de Nederlandse brandstofmarkt: Lukoil. Internationaal gezien een van de grootste partijen, maar tot dan toe een onbekende in Nederland. “Ik wilde met ze praten over brandstofafname; wellicht kon ik een merk aan mijn keten toevoegen. Het liep anders. Ze bleken grote interesse te hebben in mijn exploitatiebedrijf en deden een overnamevoorstel. Dat raakte ook mijn positie als oprichtend bestuurslid in de retailcoöperatie voor de 260 shops die ik ernaast had opgebouwd met collega’s in de branche. Het was geen gemakkelijke beslissing, want ik was nog zeker niet klaar met ondernemen, maar ik ben er toch voor gegaan.”

 

Uniqar en Blue River Stations Fund

Dat brengt ons naar deze prachtige locatie in Heeze: een fraai kantoor, omringd door glanzende sportauto’s. “Hier heb ik een kleinschalig autobedrijf in het allerhoogste segment opgericht. Uniqar, waar jongensdromen uitkomen. De eerste drie jaar heb ik het zelf gerund, daarna ben ik het gaan verhuren. Als verhuurder heb ik wel de voordelen van al het moois, maar niet de nadelen van de dagelijkse zorg die zeven dagen per week al mijn privé-tijd opslokte.”

 

“Parallel hieraan ben ik toch weer tankstations gaan aankopen, maar nu in verhuurde staat. Dus heb ik nu, als eerste en enige in Nederland, een investeringsfonds met een 100 procent focus op tankstationvastgoed. Blue River Stations Fund bestaat omdat het ondernemerschap uiteindelijk toch blijft kriebelen en ik een echte petrolhead ben. Ik ken de exploitatiekant van tankstations, ik kom uit die wereld, ik spreek de taal. Mijn specialisme is het optimaliseren van huurstromen. Dat is óók echt mensenwerk. De verhouding tussen mij en mijn huurders is optimaal, dat durf ik wel te zeggen.”

 

“Tankstations zijn perfecte plekken om eventjes te stoppen voor energie, in welke vorm dan ook.”

 

Boeiend energielandschap

Wat er in de loop van zijn ruim 25 jaar in deze branche ook veranderd is, een duidelijke constante is er zeker. “Er wordt energie geleverd. Of dat nu benzine, diesel, LPG, CNG, LNG, waterstof of elektriciteit is. Voor die laatste wordt nu, in een razend tempo, de infrastructuur aangelegd. De investeringen die ermee gemoeid zijn, zijn gigantisch. De bestaande pitstoplocaties zijn uitermate geschikt om snelladers te plaatsen. Dat is een groeimarkt, een kans én – vanwege de fluctuerende stroomprijzen – een interessante nieuwe dynamiek.”

 

“Persoonlijk ben ik er nog niet van overtuigd dat autorijden overwegend elektrisch zal worden. Bekende brandstoffen zoals benzine zullen blijven, nieuwere vormen zoals waterstof zullen toenemen. Maar die ontwikkelingen kosten veel geld en tijd, dus dat duurt nog wel even. Dat is maar goed ook, want de Nederlandse netwerken zijn er helemaal nog niet op ingericht om massaal over te gaan. En dat terwijl we wereldwijd één van de koplopers zijn.”

 

De stroom die we met z’n allen verbruiken wordt steeds groener, dus ook die voor mobiliteit. Tegelijkertijd hebben we in Nederland nog nooit zoveel bruinkool en aardgas verbruikt om stroom op te wekken, zegt Roel. Er zijn dus nog genoeg uitdagingen over. “Voor het klimaat moeten we nog grote duurzaamheidsstappen zetten. Een flinke uitdaging die ik vanuit mijn expertise graag volledig aangrijp. Dit is gewoon een gave sector en ik vind het allemaal waanzinnig interessant. Voorlopig heb ik geen plannen om te stoppen. Ik ga vol positieve energie vooruit en door.”

 

 

Dit artikel verscheen in het magazine ‘samen maken we toekomst’, editie winter 2023/2024, gedrukt in november 2023. Magazine ontvangen? Laat het ons weten: Tel. +31 40 844 70 00 of via info@joanknecht.nl