Cyberaanval voorkomen: hoe doe je dat?

Cyberaanval voorkomen: hoe doe je dat?

Cybersecurity special oktober 2022

Het Nationaal Bureau voor Verbindingsbeveiliging (NBV) van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) heeft een aanpak voor cybersecurity gepubliceerd getiteld ‘Verdedigbaar netwerk, hoe doe je dat?’. Hierin adviseert het NBV hoe organisaties hun netwerken kunnen beveiligen. Hoe voorkom je dat je organisatie stil komt te liggen door een cyberaanval? Deze vraag is aan de orde van de dag. We moeten hackers en andere cybercriminelen altijd een stap voor zijn. De kwaliteit van de IT-infrastructuur is essentieel om een cyberaanval te voorkomen.

Cyberaanval voorkomen met organisatiebrede aanpak

Key is een organisatiebrede aanpak. Een aanvaller hoeft maar één ingang te vinden. Elk bedrijfsproces en onderdeel van de IT-infrastructuur dient het gewenste beveiligingsniveau te hebben. Het gaat om meer dan alleen techniek. De cybersecurityaanpak van het NBV is gebaseerd op drie principes en vier pijlers.

 

  • Risicodenken: hoe krijgt de juiste weerbaarheid de juiste plek in de organisatie? Het restrisico moet acceptabel zijn.
  • Assume breach: bereid je voor op een cyberaanval met als doel duur en schade te beperken.
  • Continue verbetering: de dreiging op IT-infrastructuren verandert constant. Hierop anticiperen is van cruciaal belang.

 

Cybersecurityaanpak: hoe doe je dat?

Het NBV heeft vier pijlers gedefinieerd om je aanpak aan op te hangen.

 

  1. Contextanalyse: analyseer en beslis waar een hoge weerbaarheid essentieel is en waar een lagere weerbaarheid acceptabel is. Zo kom je tot een effectieve en efficiënte aanpak.
  2. Weerbaarheid: neem preventieve maatregelen, zoals identity & access management, segmentering en afscherming, hardening en periodieke testing.
  3. Detectie: ontdek aanvallen tijdig. Installeer knooppunten in je IT-infrastructuur die cyberaanvallen snel ontdekken.
  4. Schadebeperking: wees voorbereid om adequaat te reageren op een geslaagde cyberaanval.

 

“Onze cybersecurityaanpak geeft houvast bij het maken van een moderne informatiebeveiligingsstrategie en geeft structuur aan ingewikkelde beveiligingsdiscussies”, aldus het NBV.

 

Joanknecht IT-assurance

Hulp nodig bij het toepassen van deze principes en pijlers? Onze IT-auditors en cybersecurity specialisten hebben ervaring met deze vraagstukken. Neem gerust contact op, samen bepalen we wat er nodig is om je organisatie cyber weerbaar te maken.

 

Lucas Vousten | +31 (0)40 240 9516 | lvousten@joanknecht.nl

Ties Meesters | +31 (0)40 240 9459 | tmeesters@joanknecht.nl

 

Bron: aivd.nl