Bouwen met vertrouwen

Bouwen met vertrouwen

zomer 2021

Het prachtige nieuwe pand van Joanknecht werd compleet gerenoveerd door bouwbedrijf van Kasteren. Een familiebedrijf met vakmensen, dat al bijna 50 jaar woningbouwprojecten en bedrijfsmatig onroerend goed realiseert. Betrouwbaar, flexibel, optimistisch, recht door zee, het zijn typeringen van broers Mark en Jeroen, die het bedrijf in 2008 van hun vader overnamen. In 2019 staken ze hun kantoor met werkplaats in Veldhoven in een nieuw jasje. Blikvanger is de gelaserde trapleuning. “Deze hadden we bij een klant van ons gezien en we vonden het zo mooi, dat we hebben gevraagd of we dit ontwerp ook in ons pand mochten gebruiken,” vertelt Mark.

Van Kasteren realiseert nieuwbouw, utiliteitsbouw en doet onderhoud. Jeroen, de jongste van de broers, vertelt: “Wij zijn een bouwbedrijf in de breedste zin van het woord. We doen eigenlijk alles behalve het grote particuliere werk. We werken veel voor overheden, zoals een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking en de gemeente Eindhoven. Maar ook voor de zakelijke markt. We zijn nu bijvoorbeeld bezig met een opdracht in Veldhoven om 94 nieuwe appartementen te realiseren. ‘The Village’ is ons grootste project ooit. Daarnaast ontwikkelen we bedrijfsruimtes, zo zijn we nu een nieuw hoofdkantoor voor een supermarkt aan het bouwen. En we doen het onderhoud aan gebouwen van beleggers en beheerders, zoals winkelcentra. Dat varieert van een nieuwe deurklink tot het plaatsen van nieuwbouw. Tot slot richten we ons op grote renovaties, zoals nu bij Joanknecht.”

 

”Dingen mogelijk maken binnen de tijd die we hebben. Dat is iets wat we goed kunnen en graag doen” ~ Jeroen

 

Familiebedrijf

Jeroen en Mark namen twaalf jaar geleden het stokje over van hun vader. “Mijn vader had het bouwbedrijf indertijd overgenomen van mijn oom,” legt Jeroen uit. “Hij is daar later uitgestapt en kleiner opnieuw begonnen. Hij was toen in de 50. Mark zat destijds op de TU/e en ik ging bouwtechnische bedrijfskunde studeren. Wij zijn opgegroeid in de bouw en daar rol je dan verder in. Als je iets heel veel ziet, krijgt het vanzelf je interesse. En de bouwsector is een mooie sector, je maakt echt iets met zijn allen. Als we ergens langsrijden, zeggen we trots tegen onze kinderen: ‘Kijk, dit zijn we aan het bouwen.’ Dat heeft iets. Je hebt echt resultaat van wat je doet.

 

Mijn vader heeft het bedrijf meteen losgelaten toen we het overnamen. Hij kwam voor corona nog bijna dagelijks langs en we kunnen altijd op hem terugvallen, maar hij bemoeit zich er niet meer mee.”

 

Taakverdeling

De taakverdeling binnen het familiebedrijf is dat Mark meer buiten werkt, en Jeroen meer binnen. Mark legt uit: “Ik ben meer op de projecten en Jeroen is iets meer van de algemene zaken, acquisitie en de voorbereiding. Dit hebben we niet zo bedacht, maar het is zo gegroeid.”

 

Als familiebedrijf wordt er vanuit de lange termijn gedacht. “De korte termijn interesseert ons iets minder,” zegt Jeroen. “Het voordeel van een familiebedrijf is dat je ook zo opgevoed bent. Je probeert dingen op de lange termijn goed te doen. En je probeert altijd je klanten tevreden te houden, in plaats van dat je er nog de laatste 5.000 of 10.000 euro extra aan wilt verdienen. Die geven we dan liever weg. Samengevat zijn we gewoon optimistische ondernemers. Als we kansen zien, grijpen we die en dan proberen we het zo goed mogelijk te doen.”

 

Complete renovatie pand Joanknecht

Joanknecht heeft voor de renovatie eerst gekeken of ze klanten hadden met een bouwbedrijf. “We werden gebeld of we interesse hadden. We hebben ons naast een aantal andere bedrijven ingeschreven,” vertelt Jeroen. “De keuze viel op ons. De bouw startte in september en moest in januari klaar zijn. Er zat dus een aardige deadline op en in de winter konden we sommige buitenwerkzaamheden niet doen.” Mark gaat verder: “De binnen afwerking was dus het belangrijkste, want vanaf 25 januari moest er in het pand gewerkt kunnen worden. We hebben dit met meerdere partijen gedaan. De installateurs waren bijvoorbeeld door Joanknecht ingehuurd. Marlies Vervoordeldonk, projectleider verbouwing en verhuizing, was ons aanspreekpunt. Elke week sparden we. Dan keken we bijna op microniveau wie wat moest doen en hoe het liep. De samenwerking tussen alle partijen verliep goed en we hebben weinig problemen gehad, dus de trein kon goed doorrijden.”

 

Flexibiliteit

Mark stelt: “Onze grootste kracht is onze flexibiliteit.” Jeroen vult aan: “Bij grote renovaties, zoals bij het pand van Joanknecht, moet er binnen een korte tijd iets neergezet worden. Je komt altijd dingen tegen waarvoor een oplossing gevonden moet worden. We zorgen dan dat het wordt gemaakt en we snel weer door kunnen. Hoe we dat bijvoorbeeld financieel regelen, komt later wel, dat gaat in vertrouwen. Dingen mogelijk maken binnen de tijd die je hebt, dat is iets wat we goed kunnen en graag doen. We proberen tijdens renovaties ook zo min mogelijk overlast te veroorzaken voor de mensen eromheen. Bijvoorbeeld als een bedrijf doordraait tijdens een verbouwing. Dan werken we een keer ’s nachts als we veel lawaai moeten maken. Als je maar overlegt kan er veel.”

 

“Onze grootste kracht is onze flexibiliteit” ~ Mark

 

Totaaloplossingen

Jeroen: “Wij worden graag al in het voortraject betrokken, want dan kunnen we kijken of het bouwtechnisch klopt en of alle installaties erin passen. We hoeven echt niet alles zelf te maken, maar willen wel de rode draad meebepalen. Hierin voegen we echt iets toe. Je moet bij bouwen namelijk naar het totaalplaatje kijken, zodat er totaaloplossingen bedacht kunnen worden en het niet alleen de oplossing wordt van een van de partijen. Zo kun je qua kosten en tijd zo efficiënt mogelijk werken. Het project ‘The Village’, bijvoorbeeld, kon eigenlijk terug de kast in omdat het niet rendabel was. Wij hebben het toen opgepakt en zo veranderd dat je uiteindelijk geen verschil ziet, maar het wel gemakkelijker te bouwen is en betaalbaar is geworden.”

 

 

 

Dit artikel verscheen in het magazine ‘samen maken we toekomst’, editie zomer 2021, gedrukt in mei 2021. Twee keer per jaar brengt Joanknecht dit magazine uit voor haar relaties. Magazine ontvangen? Laat het ons weten: Tel. +31 40 844 70 00 of via info@joanknecht.nl. Wil je reageren, heb je een vraag of feedback voor ons? Neem dan gerust contact op met Marlies Vervoordeldonk, hr- en communicatiemedewerker bij Joanknecht via tel. +31 40 240 9493 of via mvervoordeldonk@joanknecht.nl.