Een beter alternatief voor uw financiële administratie

Een beter alternatief voor uw financiële administratie

28 juli 2022

ERP-software ondersteunt u (en ons) dagelijks in de bedrijfsvoering. Het maakt het ondernemersleven doorgaans een stuk makkelijker. Bovendien worden ERP-pakketten vaak standaard voorzien van een financiële module. Maar juist daar stopt ons enthousiasme. Er zijn namelijk betere (en betaalbare) alternatieven voor uw financiële administratie. Breng de digital efficiency van uw financiële administratie naar een aanvaardbaar niveau.

SAAS-oplossingen werken beter

Het is logisch dat u een standaard meegeleverde financiële module gebruikt. Deze modules kosten immers niks extra en verwerken toch de financiële gevolgen van de bedrijfsprocessen in de boekhouding. Maar, zoals gezegd, er zijn betere manieren om uw financieel management te ondersteunen. Nadeel van financiële modules in branchepakketten (ERP-systemen) is dat ze vaak ver achter lopen op de Software as a Service (SAAS) oplossingen voor financiële administraties naar hedendaagse maatstaven. Deze bieden meer gebruiksgemak en automatiseringsvormen die u tijd besparen. De licentiekosten van bijvoorbeeld Exact Online vind u hier. Dat SAAS-oplossingen vaak voorop lopen is ook niet zo vreemd. Uw ERP-leverancier investeert over het algemeen in het optimaliseren van de functionaliteiten voor de bedrijfsprocessen in plaats van de financiële module. Laatstgenoemd is vooral extra service. Dit ligt voor een aanbieder van (SAAS) boekhoudsoftware echter anders. Die investeert natuurlijk in het boekhoudpakket.

 

Slimme automatisering

Maar wat voegt een SAAS-oplossing nu toe? U kunt daarbij denken aan handige automatiseringsvormen zoals:

  • Een volautomatische (PSD2-)bankkoppeling die minimaal 4 keer per dag afschriftregels importeert in uw administratie en automatisch kan afletteren. En waarmee u ook betalingen réchtstreeks naar uw bank stuurt, zonder tussenkomst van een SEPA bestand (lees hier verder de voordelen van bijvoorbeeld Exact en PSD2);
  • factuurherkenning die uw inkoop- en verkoopfacturen voor tenminste 80% voorbereidt;
  • een btw-module die uw btw-aangifte genereert/voorbereidt en uitwisselt met de systemen van de Belastingdienst;
  • een activamodule waarmee u ook het laatste stukje Excel uit uw financieel management kunt verbannen;

 

een transitoriamodule. Hiermee wijst u eenvoudig kosten en opbrengsten toe aan de periode(n) waarin de bijbehorende prestaties zijn geleverd in plaats van de periode waarin u de factuur ontving of verzond voor meer inzicht in uw resultaat per maand.

 

Oplossingen voor uw specifieke situatie

Het zijn allemaal slimmigheden die in de financiële modules van branchepakketten vaak ontbreken. Terwijl ze uw financieel management een stuk makkelijker en beter kunnen maken. Om nog maar te zwijgen over de efficiency voordelen. Zeker wanneer alle entiteiten binnen een juridische structuur boekhoudkundig worden ondergebracht binnen hetzelfde softwaresysteem. Zeg eens eerlijk: hoeveel entiteiten binnen uw structuur hebben écht baat bij de functionaliteiten van het ERP-platform? Met die wetenschap is zo’n systeem eigenlijk veel te duur. Zeker als u weet dat u de automatiseringsgraad voor deze boekhoudingen zeer eenvoudig en betaalbaar kan verhogen.

 

Kortom, u wilt enerzijds de optimale softwarematige ondersteuning van uw bedrijfsprocessen behouden, maar tegelijkertijd wilt u óók profiteren van bovenstaande digital efficiency in termen van automatisering.

 

Is dat mogelijk? Jazeker! Er is altijd een oplossing voor uw specifieke situatie. Nieuwsgierig hoe dat eruit ziet? Neem dan gerust contact op met Wouter Bonnee op telefoonnummer +31 (0)40 240 9452 of per e-mail of met Max Broekhuizen op telefoonnummer +31 (0)40 240 9479 of per e-mail. Wij helpen u graag met de analyse en de keuze voor de juiste financiële module.

Deze blog is geschreven door