process mining

De mogelijkheden van process mining: door de bomen het bos weer zien?

De mogelijkheden van process mining: door de bomen het bos weer zien?

process mining

Veel bedrijven verzamelen in de loop der tijd een grote hoeveelheid data over klanten, potentiële klanten, sollicitanten, interne processen en nog veel meer. Het is echter een kunst om deze data om te zetten naar bruikbare informatie die je vooruit helpt. Process mining helpt je om door de bomen het bos weer te zien om het maximale uit je data te halen.

Process mining: zet data om in bruikbare informatie

Vrijwel alle systemen die worden gebruikt in een organisatie slaan event logs op. Event logs zijn korte rapporten waarin alle geautomatiseerde en manuele handelingen worden bijgehouden. Een voorbeeld hiervan kan het aanmaken van een nieuw contact in een CRM-systeem zijn. Elke actie binnen een systeem wordt onthouden als een soort digitale vingerafdruk. Deze vingerafdrukken blijven altijd bestaan. Het is echter moeilijk om door de bomen het bos te zien, door die ontelbare vingerafdrukken die per dag worden aangemaakt.

 

Met process mining worden deze event logs gebruikt om het gehele proces te visualiseren door middel van een software. De software combineert duizenden event logs om vervolgens overzichtelijk in kaart te brengen hoe het proces er precies uit ziet.

 

Ga voor objectieve besluitvorming met process mining

Process mining laat dus zien hoe het huidige proces eruit ziet. In veel gevallen ziet het daadwerkelijke proces er namelijk anders uit dan medewerkers denken dat het eruit ziet of hoe het happy path, het ideale proces, eruit zou moeten zien. Process mining is daarbij een methode waarbij er objectieve data verkregen wordt over processen, zonder daarbij aannames te hoeven maken, wat momenteel nog vaak gedaan wordt binnen organisaties.

 

Uiteindelijk wil een organisatie zijn processen optimaliseren en stappen zetten richting dat happy path, ook wel het meest ideale proces. Je zit op het happy path als alles gaat zoals het zou moeten gaan, als het gedaan wordt door de juiste persoon en als het gedaan wordt wanneer het gedaan moet worden.

 

Het happy path kan met deze methode ook in kaart gebracht worden. Hierdoor wordt al snel duidelijk waar de afwijkingen liggen binnen het huidige proces. De afwijkingen kunnen zijn in termen van tijd, het resultaat of de volgorde van acties. Process mining geeft altijd een betrouwbaar inzicht, waarmee bestaande processen aangepast kunnen worden om op het happy path te komen of waarmee geheel nieuwe processen gecreëerd kunnen worden.

 

Joanknecht en process mining

Hoe maak je van process mining een succes? Hiervoor is voldoende kennis van zowel de bedrijfsprocessen als de IT-systemen nodig. Het haalt gelukkig ook kansen naar voren. De uitdaging ligt bij het benutten van deze kansen. Joanknecht beschikt over IT-auditors met veel ervaring die ondersteunen bij beide kanten van process mining. Wij beschikken over de software om je processen visueel inzichtelijk te maken en helpen met een strategie om de kansen die process mining biedt te verzilveren.

 

Ben je benieuwd welke diensten wij nog meer aanbieden op gebied van digitale transformatie? Bekijk onze pagina over IT-assurance.

 

belastingadviseur in Eindhoven belastingadvies in EindhovenContact

Ben je enthousiast geworden om aan de slag te gaan hiermee? Of wil je gewoon eens kennismaken om te kijken wat wij voor je kunnen betekenen? We nodigen je graag uit voor een persoonlijke kennismaking, waarbij je vrijblijvend kennis kunt maken met onze experts.

 

Beemdstraat 36
5652 AB Eindhoven

 

T +31 40 844 70 00 of
T +31 40 240 94 03
E info@joanknecht.nl

 

Ben je zelf een process miner en ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Bekijk dan eens een van onze IT-assurance vacatures.