Grensverleggend service bieden

Grensverleggend service bieden

winter 2018/2019

“Goedemorgen!”, klinkt het vrolijk als we het kantoor van Bauke Zeinstra, CEO van MAG45, binnenstappen. Hij komt achter zijn bureau vandaan en schudt ons hartelijk de hand. Zijn achternaam, tongval en een Fries vlaggetje op de kast verklappen Baukes afkomst. Een Fries in Brabant met mondiale ambities, zal tijdens het gesprek blijken. “Laten we gaan zitten. Hoeveel tijd hebben jullie? Ik kan namelijk de hele dag praten over MAG45”, zegt hij uitdagend met een brede grijns.

Dat er veel te vertellen is over het bedrijf blijkt al snel. Dit internationaal opererende bedrijf met zijn roots in Nederland doet wereldwijd zaken in meer dan dertig landen. “We bieden vooral service aan internationale bedrijven in FMCG, pharma, medtech en hightech machinebouw. Veel van onze klanten zijn grote spelers in deze markten zoals Johnson & Johnson, Heineken, Philips en ASML. Het laatste dat zij willen, is dat de productie stilstaat. Dat kost geld. Dankzij ons gebeurt dat niet. Het ontbreken van een enkel onderdeel om een machine te bouwen of te repareren, kan flinke gevolgen hebben voor de productiecapaciteit. Bij MAG45 nemen we die zorg bij bedrijven weg.”

 

“Onze mensen werken op ruim 35 locaties in de wereld”

 

Goede werkende supplychain

MAG45 heeft een database met meer dan 20 miljoen producten om die belofte waar te maken. “Veel machineonderdelen hebben we zelf op voorraad of onze mensen weten precies waar ze te verkrijgen zijn. Een van de hoogtechnologische productiebedrijven waar we voor werken is ASML. Aan hen leveren we producten die in de machines die zij maken worden verwerkt. We leveren ook aan bedrijven die een eigen machinepark hebben. Daar verzorgen we de materialen voor het onderhoud van deze machines. We leveren niet zomaar producten. Wat we vooral leveren, is de service van het verkrijgen van producten, inclusief de logistiek en een goed werkende supplychain. Over het algemeen nemen we daarom een stuk magazijn over van de klant en plaatsen daar MAG45-medewerkers. Op ruim 35 locaties in de wereld werken onze mensen op locatie bij de klant.”

 

70 jaar MAG45

MAG45 is een leeftijdsgenoot van Joanknecht. Wat zien we vandaag de dag terug van die zeventig jaar historie? “Je merkt goed dat we voortkomen uit de machinebouw. Wij zijn ontstaan uit de Philips-lichtfabrieken. Zij produceerden lampen in Eindhoven met machines die ze ook zelf maakten. Om machines te maken en te onderhouden zijn materialen nodig en daarvoor werd een magazijn ingericht. Dat magazijn was Magazijn 4500, waarvan onze naam is afgeleid. Die historie zie je nu nog terug. We hebben concurrenten die vanuit een groothandelsachtergrond op ons terrein komen. Zij hebben daarmee een ander DNA dan wij. Wij begrijpen de dynamiek van een productieproces en kunnen daardoor de hoogtechnologische productiebedrijven beter bedienen. We richten ons heel bewust op de markten waar onze mensen de markt én de productieprocessen goed kennen.”

 

Bauke Zeinstra, MAG45

 

Internationale markt

“Vijf jaar geleden kreeg ik de kans MAG45 te gaan leiden en ook een aandeel in het bedrijf te verwerven. Ik vond het heel bijzonder dat MAG45 uniek is met deze propositie in Europa. En toen wist ik nog niet dat we in Azië ook al sterk waren. In Amerika vind je een aantal spelers die goed zijn in wat wij doen. Het outsourcingsgedeelte is daar ontstaan. Daar is het heel normaal dat als je zelf iets niet goed kan, je het overlaat aan een gespecialiseerde partij en een servicelevel-agreement maakt. Bedrijven in Europa stellen zich tegenwoordig steeds vaker de vraag of ze alles zelf blijven doen of het uitbesteden.”

 

In het spoort van Philips

“Overal ter wereld zijn we Philips gevolgd. In de buurt van Shanghai heeft Philips een grote fabriek en daar zaten we op hetzelfde terrein. Toen we daar meer klanten kregen, hebben we zelf een vestiging geopend. Zo zijn we gegroeid, door telkens te volgen en uit te breiden. Bij Philips, maar ook bij andere klanten. Philips Lighting, tegenwoordig Signify genaamd, bleef ook klant nadat we in 2004 geheel op eigen benen zijn gaan staan, los van Philips dus. In die tijd koos MAG45 voor een samenwerking met Joanknecht en die samenwerking is sindsdien altijd blijven bestaan.

 

Overname door Solar

“In de vijf jaar dat ik hier aan het roer sta, is er veel veranderd bij ons en Joanknecht heeft ons daar uitermate goed in bijgestaan. In 2016 zijn we overgenomen door de Solar Group, een internationaal toonaangevende toeleverancier en dienstverlener. Vaak stelt een nieuwe eigenaar een eigen accountant aan, maar wij kiezen ervoor om met Joanknecht te werken. Dankzij de samenwerking met Joanknecht en hun internationale netwerk van accountantskantoren, weten we zeker dat ter plekke, waar ook ter wereld, zakelijk alles goed geregeld wordt. Naast onze vestigingen in Europa, China en Hong Kong hebben we tegenwoordig ook een vestiging in Singapore en twee jaar geleden hebben we in de Verenigde Staten ook een vlag geplant. Ook hebben wij begin dit jaar een Italiaans kantoor geopend door onze krachten te bundelen met het Italiaanse bedrijf Savone.”

 

Groeiambities

“In de toekomst wil ik over heel de wereld onze services kunnen bieden. Als productiebedrijven met integrated supply willen werken, moeten ze als eerste aan ons denken. Onze klanten in Europa en Azië vragen of we ook voor ze kunnen werken in Amerika. Natuurlijk kunnen we dat!”

 

 

Dit artikel verscheen in het magazine ‘samen maken we toekomst’, editie winter 2018/2019, gedrukt in december 2018. Twee keer per jaar brengt Joanknecht dit magazine uit voor haar relaties. Magazine ontvangen? Laat het ons weten: Tel. +31 40 844 70 00 of via info@joanknecht.nl. Wil je reageren, heb je een vraag of feedback voor ons? Neem dan gerust contact op met Marlies Vervoordeldonk, hr- en communicatiemedewerker bij Joanknecht via tel. +31 40 240 9493 of via mvervoordeldonk@joanknecht.nl.