De tas van…

De tas van…

winter 2018/2019

‘De tas van…’ is een rubriek in ons magazine. Aan de hand van de inhoud van de tas maken we kennis met een van onze klanten. Een kijkje in de tas van Maria Aarts. Maria begon in 1976 als specialist in interactieanalyse van ontwikkelingsprocessen bij een zorginstelling voor kinderen met autisme. Ondertussen runt zij al ruim dertig jaar haar eigen bedrijf: Marte Meo. Marte Meo betekent ‘op eigen kracht’. Dat is ook de achterliggende gedachte van het bedrijf. Maria heeft een methode ontwikkeld voor zorgprofessionals om goed te kijken waar voor een individu openingen zijn voor nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden.

Inspiratiebron

Maria heeft deze methode ontwikkeld door opnames van geslaagde interacties te analyseren van goed functionerende kinderen in de alledaagse omgang met anderen. Met deze methode kunnen ouders en professionals een aanzet geven tot nieuwe ontwikkelingen bij kinderen in plaats van zich te richten op problemen. Dit is nog steeds de basis van de methode en wordt nu toegepast voor mensen van alle leeftijdsgroepen en in 33 beroepsgroepen. Deze manier van werken doet het heel goed over de hele wereld. De methode van Marte Meo wordt in vijftig landen gebruikt. Daarom is Maria ongeveer zeven maanden per jaar op reis. Een goed gestructureerde en veelzijdige tas is daarbij van belang.

 

Keelsnoepjes in de tas van Maria AartsKeelsnoepjes

Keelsnoepjes zijn onmisbaar in de tas van Maria. “Ik spreek veel op grote congressen over de hele wereld en dan is een gesmeerde stem belangrijk.” Zij heeft een mooie herinnering aan het eerste grote congres in 1990 waar zij optrad. “Toen ik hoorde dat ik voor het eerst ging optreden op een groot congres belde ik mijn moeder. Ik zei tegen haar dat ik zenuwachtig was om voor drieduizend mensen te spreken. Zij was een heel praktische vrouw en vroeg mij voor hoeveel mensen ik dan gewend was om op te treden. Ik gaf aan dat ik meestal maar voor ongeveer driehonderd mensen sprak. Waarop zij zei: ‘nou, dan kijk je toch alleen naar die driehonderd.’ Ik moest zo lachen toen ik op het podium kwam, waardoor het allemaal goed ging.”

 

Thee

“Ik neem overal groene thee mee naartoe. Dat komt omdat ik niet zo van zwarte thee houd, terwijl dat in sommige landen de enige thee is. Bovendien geeft het me een thuisgevoel. Ik neem overal theezakjes, een waterkoker en een thermoskan mee naartoe. Dan zit ik op een hotelkamer te werken met een thermoskan thee en dan voel ik me zelfs op zo’n hotelkamer helemaal thuis. Het geeft me rust en een warm gevoel.”

 

Laptop

“Mijn laptop en mijn telefoon zijn alles wat ik nodig heb om ergens te kunnen werken. Voorheen moesten mensen altijd veel papieren en dergelijke meenemen op reis, maar dat is nu helemaal niet meer nodig. Alles is digitaal.” Maar de laptop en telefoon van Maria zijn niet alleen erg praktisch voor haar, ze zijn ook een soort eyecatcher. “De kleur maakt het toch vrouwelijk. Ik noem het altijd mijn ladies’ set. Je moet het werk een beetje leuk maken als je altijd op reis bent.”

 

Tas in de tas van Maria AartsTas in tas

Maria heeft een reistas vol met praktische producten. In haar grote tas zitten de grote spullen zoals elektronica. Daarnaast heeft ze nog een kleine handtas waarin ze de echt belangrijke zaken, zoals bankpassen en vliegtickets, bewaard. “Alles heeft een vaste plek, zo hoef ik nooit te zoeken als ik snel iets moet pakken.” Maar naast de spullen die ze altijd bij zich heeft, kan ze natuurlijk ook nog nieuwe artikelen tegenkomen. “Daarom heb ik ook altijd een extra opvouwbaar, klein tasje bij me. Ik ben wel een vrouw natuurlijk en je weet maar nooit wat je tegenkomt op reis.”

 

 

Dit artikel verscheen in het magazine ‘samen maken we toekomst’, editie winter 2018/2019, gedrukt in december 2018. Twee keer per jaar brengt Joanknecht dit magazine uit voor haar relaties. Magazine ontvangen? Laat het ons weten: Tel. +31 40 844 70 00 of via info@joanknecht.nl. Wil je reageren, heb je een vraag of feedback voor ons? Neem dan gerust contact op met Marlies Vervoordeldonk, hr- en communicatiemedewerker bij Joanknecht via tel. +31 40 240 9493 of via mvervoordeldonk@joanknecht.nl.